Karitatív céges ajándékok

A sikeres cégek a hagyományos karácsonyi céges ajándékozás mellett gyakran jótékonykodnak, ez hozzá tartozik a cégek jó hírének, hírnevének növeléséhez és az imázs építéshez is. A társadalmi felelősségvállalás előtérbe helyezése hazánkban még gyerekcipőben jár, pedig a nálunk fejlettebb országokban így Nyugat-Európában, az Észak-Amerikai kontinensen, és jó néhány ázsiai országban, vagy akár Ausztráliában valamint Új-Zélandon ennek már komoly hagyományai vannak, ez ott már szinte természetesnek mondható. Hazánkba is el-eljutnak karitatív céges ajándék kezdeményezések, de az igazat megvallva még amolyan kisded állapotban vannak az ilyen típusú projektek. Magyarországon a cégek vezetőinek többsége még nem ismerte fel, hogy a vállalati önkéntes munka szerepét, erejét, üzenetét és felelősségét sem. Pedig a társadalmi felelősségvállalásnak számos előnye van a cégre és dolgozóira is.

Ezzel a cikkel többek között az a célunk, hogy a hazai cégeknek ötleteket adjunk karitatív tevékenységekhez, illetve az is, hogy jótékonykodás előnyeire felhívjuk a figyelmüket.

 

Karitatív céges ajándékok

forrás: www.vasex.hu

Mire jó a karitatív céges ajándékozás, önkéntes munka?

Egy jó kezdeményezés növeli a cég dolgozóinak hűségét munkaadója iránt, a cég ezzel fejezheti ki, hogy hisz egy eszmében, például: az esélyegyenlőségben. Egy karitatív munkavállalás növelheti egy alkalmazott munkához való szeretetét és személyes szakmai fejlődését, ilyen mondjuk, amikor egy fiatal jogász pro bono (ingyen) vállal el egy ügyet. Képzeljük csak el, amikor nyer, egyszerre segít valakinek, szakmailag is fejlődik és önzetlen segítség és győzelem együtt rendkívül jó hatással lesz rá. A megfelelő karitatív tevékenységben való részvétel kifejezetten csökkentetheti a fluktuációt, azaz azt, hogy cég dolgozói elhagyják a vállalatot és más céghez távozzanak. Továbbá erősíti a csoportban dolgozók csapategységét, illetve az munkatársak közötti személyesebb, bensőségesebb kapcsolatot is teremt. Felsorolásunkból világosan látható, hogy milyen sok előnnyel jár az önzetlen segítségnyújtás. Most ismerjük meg néhányat a segítségnyújtás formáiból.

Karitatív csapatépítés, vállalati önkéntesség

Ez a fajta önkéntes segítő módszer egyszerre tekinthető egy csapatépítő tréningnek, aminek határozott céljai vannak a vállalaton belül is, miszerint a dolgozók az önkéntes tevékenységük során olyan helyzetekkel találkoznak, melyek a munkahelyükön is gyakorta előfordulnak. Ilyen lehet például, amikor egy építőipari cég játszótereket, közparkok rendbetételében segít, vagy oktatási intézmények felújításában tevékenykedik. Léteznek nem túl bonyolult, de annál nagyobb segítséget jelentő karitatív ajándékozások is. Egy gyermekotthont szeretnének kifesteni, de a leglényegesebb elem a festék hiányzik, és ezt biztosítja számukra egy cég, aki a festésben is részt vesz. Gyakori program még egy adott területen a szemétszedés, de ilyen még a gyermekkórház látogatása is, ahol a cég alkalmazottai ajándékokkal kedveskednek a gyerekeknek, játszanak velük, mesét olvasnak nekik. Sokszor nem is sejtjük, hogy egy számunkra alapvető, elérhető dolog például az állandó fogorvosi felügyelet, kezelés sokaknak luxus. Egy közeli ismerősöm, aki jól működő, sikeres fogászati szolgáltatásokat nyújtó céget működtet, úgy döntött, hogy szeretné kivenni a részét a társadalmi felelősségvállalásból, ezért úgy döntött, hátrányos helyzetű gyermekek fogászati ellátását hosszú távon ingyen biztosítja. Remélhetőleg ezzel másoknak is követendő példával állt elő.

Bízom benne, hogy az olvasottakból világosan kiderül, hogy a karitatív céges ajándék, nem feltétlenül egy tárgy, mint inkább egy gesztus, egy felajánlás és legutolsó sorban pénz, sokszor inkább egy kis törődés és odafigyelés. Sosem késő elkezdeni, próbálja meg ön is.

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás