Epres örömök

Ha jó az idő májusban már friss hazai epret fogyaszthatunk, ami nem csak hazánkban, de szerte a világon elterjedt és kedvelt gyümölcs. Régóta fogyasztjuk, de ismerjük-e igazán ezt a csodálatos gyümölcsöt, azon túl, hogy lédús és finom.

Legjobb epres receptek

forrás:http://mosaiconline.hu/online/vegalomania-amit-az-eperrol-tudni-kell/

Az epernek rengeteg jótékony hatása van, amire már korábban is felfigyeltek, így nem is olyan furcsa tudnunk róla, hogy néhány évszázada még gyógynövényként tartották számon. Az első és talán legfontosabb, hogy C vitamint tartalmaz, a napi ajánlott bevitel körülbelül egy tál eperben benne is van. Nyáron napozás után is érdemes fogyasztani, hűsíti a bőrfelületet és véd a nap káros sugárzásától, a bőr felületén külsőleg is használható Az emésztésre is jótékony hatásai van és egy alacsony kalóriatartalma miatt egy fogyókúrába is beépíthető. A különleges savtartalma tudományosan bizonyítottan ellenáll a rákos sejtek szaporodásának, illetve antioxidáns hatással is bír. Az epernek számos felhasználási fajtáját ismerjük, ezekből nézzünk most meg néhányat.

Eperlé

Ennél egyszerűbb elkészítés már csak az lehet, amikor magában megesszük ezt a pazar gyümölcsöt. Amire biztos szükségünk van, az maga az eper és egy bot mixer. A friss, zamatos földieperből kitűnő italokat mixelhetünk, ám az eperlé önmagában elég sűrű, erőteljes ízű és illatú, így érdemes valamivel hígítani. Víz, tej, esetleg a különböző citrusfélék leve erre a legalkalmasabb. Az eperlé remek vitaminforrás is. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, de gazdag foszfor, kalcium és káliumforrás is.

eperlé készítés

forrás: http://mosaiconline.hu/online/vegalomania-amit-az-eperrol-tudni-kell/

A hosszú évek során, vásárlásaimnál egy megállapításra jutottam. Epres és csokis ízesítés szinte mindenből van, ehhez igazodva következzék egy epres muffin recept. Magam nem vagyok egy konyhatündér, de néhány muffint gond nélkül el tudok készíteni, ezért merem bátran ajánlani a következőt.

Epres muffin

epres muffin recept

forrás: http://www.mindmegette.hu/epres-muffin.recept

Hozzávalók:

  • 11 dkg vaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 tojás
  • 24 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1,2 dl tej
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 2 bögre eper (1 bögre = 2,5 dl)

 

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban kikeverjük a megolvasztott vajat és a cukrot, majd hozzáadjuk a tojást, amit pluszban hozzákeverünk. A lisztet, a sót és a sütőport egy másik tálban szórjuk és összekeverjük. A cukros keverékhez felváltva hozzáöntögetjük a lisztes keveréket és a tejet, utána pedig a vaníliás cukrot adjuk hozzá. Fontos, hogy tényleg csak addig keverjük, amíg muszáj, különben nem lesz elég könnyű muffin tésztája. Itt végre jöhet a megmosott, és már száraz negyedekre vágott eper.  Finoman belekeverjük a tésztába, majd a muffinpapírral kibélelt muffintepsibe kanalazzuk. A kapszlikba körülbelül egy kanál tésztát tegyünk, így biztosan kijön belőle 24 darab. 180 fokos sütőben, 20-25 percig süssük. Mindig használjunk friss gyümölcsöt, mert annak lesz a legjobb íze. 

A nagy melegben kevésbé kívánjuk a nehéz édességeket, és ilyenkor nem is esnek jól, de egy süteménynek nem feltétlenül kell ilyennek lennie.

Epres tejszíntorta

epres tejszíntorta recept

forrás: http://margitblogja.blog.hu/2008/05/30/epres-tejszines_turotorta_284

Hozzávalók

A töltelékhez:

  • 60 dkg eper
  • 6 dl tejszín
  • 3 csomag vanillincukor
  • 2 csomag habfixál

A tésztához:

  • 15 dkg barna cukor
  • 1 csomag vanillincukor
  • egy csipet só
  • 10 dkg finomliszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • fél teáskanál sütőpor
  • 4 db tojás
  • 4 dkg teavaj

Elkészítés:

Elsőként melegítsük folyóssá a teavajat, majd hagyjuk kihűlni. Válasszuk szét a tojásainkat, a sárgáját négy evőkanál meleg vízzel, cukorral és a vaníliás cukorral elverjük, amíg sűrű krémet nem kapunk. Ezután az olvasztott teavajat a krémhez keverjük. A tojásfehérjét most használjuk fel, sóval vegyítve habbá verjük és az elkészített krémhez adjuk. Ez követően a lisztet, a keményítőt és a sütőport összemixeljük, majd a masszára szórva lazán összedolgozzuk. Sütőpapírt helyezünk a sütőformába, úgy, hogy az kb. 4 cm-rel a peremén túl érjen. A piskótamasszát a formába öntjük és előmelegített sütőben, 175 °C-on, 50 percig sütjük. Amikor kihűlt, a piskótát kétszer úgy elvágjuk, hogy három lapot kapjunk. Az epret természetesen itt is megmossuk, megtisztítjuk, tizenöt szemet félreteszünk, majd 10 dkg-ot össze mixelünk és két lapot megkenünk a meglévő eperpürével. A maradék epret ketté választjuk. A vaníliás cukrot, a tejszínnel majd a habfixálóval összevegyítjük, és felverjük. A tejszínhabot három részre osztjuk, egy-egy harmadát a pürével megkent lapokra kenünk. A maradék kettéosztott epret a két megkent lapra szórjuk. A lapokat egymásra helyezzük, úgy, hogy a harmadik lappal betakarjuk. Az utolsó harmad tejszínből öt evőkanállal nyomózsákba töltünk, a maradék tejszínnel a tortát körben bevonjuk, a peremét tetszés szerint díszítjük. A közepére halmozzuk a félretett eperszemeket és a kész tortát egy órára a hűtőbe tesszük.

Természetesen eperből számos ételt készíthetünk még, mi csupán néhányat mutattunk be, amelyek a meleg nyári napokban frissítő hatásuk mellett nagyon finomak is.  Próbálják ki mindet, vagy akár maguk is kitalálhatnak újakat.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás