Tradicionális magyaros ajándékok

Minden országnak, nemzetnek megvannak a saját ajándékozási szokásai, nincs ez másként Magyarországon sem és nem csak szokások, de léteznek tipikusan országra, nemzetre jellemző ajándékok is, melyek a történelem során kialakultak. Az úgynevezett magyaros ajándékok köréből fogunk néhányat bemutatni, ezzel segítve, ha valakinek ilyen témában szeretne meglepetést okozni.

Kalocsai paprika

magyaros ajándék - paprika

magyaros ajándék – paprika

Mohács után a 150 éves török megszállás alatt került hazánkba a ma már világhírűvé lett fűszerpaprika. A törökök kiűzése után Kalocsáról és környékéről indult el nemzeti fűszerünk térhódítása, ami a mai napig töretlen. Így nem véletlen, hogy a hazai forgalmazás legrégebbi képviselője a Kalocsai Fűszerpaprika. A fűszer elterjedése gyors volt és teljesen megváltoztatta a magyar gasztronómiát. Ekkor alakultak ki a gulyás, paprikás és egyéb hasonló kifejezések. A korabeli asszonyok ötletessége egyre több paprikás étel vezetett be a köztudatba, eleinte főleg a parasztság köreiben, de később már a nemesek étkezésének is szerves részévé vált. valamikor a XX. század elején elhagyta a monarchiát és az egész világon elterjedt. Mára csak a fűszerek fejedelmének nevezik, hazánkat és Kalocsa városát is azonosítják vele.

Tokaji Aszú

Magyaros ajándék

magyaros ajándék -Tokaji Aszú

Ezt a méltán népszerű és elismert italt a Tokaj-hegyaljai borvidéken állítják elő, ami lehet desszertbor, vagy borkülönlegesség is.  Alapjául az aszúsodott szőlő szolgál. A legfrissebb kutatások alapján már egy 1571-es örökösödési levélben megemlítenek egy tétel aszúbort, ám a történelmi iratokból kiderül, hogy előállítását Szepsi Laczkó Máté udvari pap dolgozta ki, aki ezzel a húsvéti borral kedveskedett úrnőjének 1630-ban.  A bor alapját akkor a sátoraljaújhelyi Oremus szőlője adta. Azóta ez a hazai specialitás világszerte népszerű és keresett termék lett, sok nagy uralkodó kedvence.

A Royal Tokaji pincészet is az aszúkészítés legjobb hagyományait követve készíti borait, nem is annyira meglepő, hogy az első olyan pincészet volt, mely elnyerte a 100-ból 100 pontos értékelést a Wine and Spirit magazinban, ráadásul a vállalkozást beválasztották a világ legjobb 100 pincészete közé. 2008-as 5 puttonyos aszújukat ajánljuk a kétkedőknek és az jó borok kedvelőinek.

Vörösbor

magyaros ajándékcsomag

magyaros ajándék – vörösbor

Szekszárdi borvidék a dinamikusan fejlődő területek közé tartozik hazánkban és egyre jobb és jobb vörösborok kerülnek a poharainkba a tájegység pincészeteiből. Ezen minőségi borok gyártója a Szeleshát Pincészet családi vállalkozás is, akinek 2012-es Merlot-ja nyerte el a Budapest bora címet a vörösborok versenyében 2013-ban.

Gerbeaud beigli és szaloncukor

magyaros ajándék külföldieknek

magyaros ajándék – beigli

A beigli és a szaloncukor jellemző karácsonyi édesség, mindkettő sajátos magyar desszert, mindkettő hungarikum.

Diós vagy mákos tekercs vagy patkó (eredetileg ilyen volt a formája) azaz beigli eredetileg sziléziai kalácsfajta. A XIX. században terjed el nálunk osztrák közvetítéssel. Eleinte a családi ünnepek süteménye, majd a reformkor környékétől válik karácsonyi finomsággá. A hagyományos diós és mákos ízesítés a néphagyományból ered, mert a dió a rontás ellen véd, míg a mák gazdagságot eredményez.

A karácsonyfa állítás, annak díszítése és ezzel együtt a szaloncukor készítés is valamikor az 1800-as évek elején terjed hazánkban. Eleinte különböző cukorkákat, csoki golyókat csomagoltak selyempapírba, és színes papírba. Akkoriban nem falták fel gyorsan a szaloncukrot, gyakran évekig őrizgették, ha mégis a gyomorba került a papírját eltették és később abba újra csomagoltak. A szaloncukor ma is nagyon kedvelt karácsonyi csemege. Ha egy triplán hagyományos ajándékot szeretne, akkor a nagyhírű Gerbeaud ház diós és mákos beiglijét és mellé  Stühmer szaloncukrot ajánlunk elsősorban karácsonyra.