Magyaros ajándék – Szántó Tibor Csokoládéja

Nem most először foglalkozunk a cégünk által kínált termékek készítőivel és az ő sikertörténetükkel. Ezeket a sztorikat már csak azért is kedvelem, mert mindig jó érzéssel tölt el, hogy hazánkban ennyi ügyes, tehetséges és vállalkozó szellemű ember van, aki azon túl, hogy gasztronómiai élményeinket gazdagítja, Magyarország hírnevét is öregbíti. Különleges csokoládéi számos csomagunkban megtalálhatók és kiemelkedő minőségük miatt előszeretettel ajándékozzák őket ügyfeleink külföldi partnereiknek.

Hogyan lesz egy borászból csokoládékészítő?

Szántó Tibor az egyik legelismertebb csokoládékészítő hazánkban, számos nemzetközi díj, elismerés tulajdonosa, ám mielőtt a csokoládéval kezdett volna el foglalkozni a gasztronómia egy másik ágában tevékenykedett, a borászatban. Igazándiból ő a mai napig elsősorban borásznak tartja magát és ezt a különleges hívatását oktatja is.

Magyaros ajándék - Szántó Tibor kézműves csokoládé

Magyaros ajándék – Szántó Tibor kézműves csokoládé

Valamikor a 2000-es évek elején a munkája Olaszországba szólította, ahol megismerte az itáliaiak merőben más hozzáállását a gasztronómiai kultúrához. Megfigyelte és tanulmányozta az olaszok étel-ital készítés és fogyasztás hagyományait, szokásait. Saját bevallása szerint a legjobban a csokoládé készítés és annak kultúrköre volt rá a legnagyobb hatással, ezen belül a kis kézműves csokoládékészítő műhelyek, manufaktúrák világa.

Miután visszatért Magyarországra sokáig keresett hazai csokoládékészítő manufaktúrákat, de nem talált az olaszországihoz hasonlót, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen ekkor még ez az iparág nem volt igazán kiforrót hazánkban. Ezért döntött úgy, hogy maga pótolja ezt a hiányt és beleásta magát a csoki készítés tudományába. Első lépésként szakkönyveket vásárolt, majd a környező országok csokoládéműhelyeit látogatta meg. A tanulás közben ismerte fel, hogy a dolog, amibe vágott, sokkal összetettebb és nagyobb szakértelmet igényel, mint az ő eleinte gondolta, persze nem adta fel. Számos olyan európai országba látogatott, ahol ennek a szakmának nagy hagyományai vannak és nem volt rest tanulni. Tudását növelte: Angliában, Észak-Olaszországban, Franciaországban, Hollandiában, sőt híres Belga Csokoládé Akadémián is tanult. 2006-ban hozta létre saját kis vállalkozását, és 2007-es esztendő elején már elkészültek első saját csokoládéi is.

magyaros ajándék

Szántó Tibor csokoládé készítő, forrás: veol.hu

Kézműves csokoládé terroir szemlélettel

Tibor felismerte, hogy a borszakmában használt és ismert törvényszerűségek, a kakaóra és csokoládéra is alkalmazhatóak. Borászként jól ismert a Terroir kifejezést, amit a kakaóbab termesztés, feldolgozás, csokoládékészítés folyamatában is megvalósított. Miről is van itt szó? A terroir kifejezés egyszerre jelenti az adott kakaófajtára ható minden egyes összetevőt (talaj, klíma, ember, mikroorganizmusok, stb.) ami hatást gyakorol annak milyenségére. Hogy jobban értsük: például ugyanazon kakaófajta egymástól teljesen különböző ízzel rendelkezik a Karibi- térségben, Afrikában, és Ázsiában is, illetve a csokoládénál ugyanúgy számít a bab fajtája, a termelés helye, és természetesen a szüret időpontja is, mint a boroknál.

Csokoládéval kapcsolatos ismereteit szívesen megosztja másokkal is. Itthon ő volt az első, aki egy különleges oktatási struktúrát alakított ki, amely egy lépcsőzetesen kidolgozott, egy alap és további négy haladó részből áll. Nem csak a csokoládékészítést, hanem mint magát a csokoládét, mint anyagot, fogalmat is megismerhetjük ezeken a kurzusokon.

Persze nem kell mindenkinek csokoládé szakértőnek lenni, elég csak szeretni, és ha igazi minőségi csokoládéra vágyik, ami magában egy igazi különlegesség is, nézegesse kínálatunkat, ahol természetesen Szántó Tibor számos terméke is megtalálható a forró csokoládétól a táblás csokicsodákig.

Update: A gyártó termékei már nem elérhetők kínálatunkban.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás