Bor, mint magyaros ajándék

Bemutatjuk a Royal Tokaji pincészetet

A tokaji bort, borokat nem nagyon kell bemutatni az embereknek, általánosságban kijelenthető, hogy ismertek, és elismertek, de azért van még bőven miről beszélni és szerencsére van még mire büszkének lennünk, nekünk, magyaroknak.

Azt például már jóval kevesebben tudjuk, hogy a tokaji aszúborok az öreg kontinens legelső édes borai. A XVIII. század végén már Európában és a tengerentúlon is ismerték és kedvelték őket.  Rákóczi Ferenc uralkodó volt az első, aki osztályozta a 28 községen elterülő dűlőket, melyek már ekkor az aszú borvidékeit képezték. A tokaji rajongónk körébe tartozott a francia császár Napóleon, az orosz Nagy Katalin cárnő, IV. Piusz Pápa, a brit Viktória Királynő, és az Egyesült Államok béli Thomas Jefferson, de még a híres író-költő Voltaire is.

A tokaji borvidék már 300 esztendeje örvendezteti meg az aszú kedvelőket príma boraival. A híres aszú több dolog szerencsés együttállásából tevődik össze. Ezen a területen, nyáron sokat süt a nap és az ősz enyhe és száraz. A párában dús levegő pedig kedvező a Botrytis cinerea-nak, azaz a nemespenésznek, amik az igazi aszú íz világ kialakulásához nagymértékben hozzájárulnak.

Megszámlálhatatlan díj és elismerés

Ezen híres vidék bortermelői közül is kiemelkedik egy üstökös a Royal Tokaji Borászati Zrt. Ennek a cégnek az elismeréseit nehéz lenne maradéktalanul felsorolni, így igyekszünk a legjelentősebbekre koncentrálni.  A borászat eddig is már több mint 100 díjat zsebelt be, köztük számos elsőséget, trófeákat és aranyérmeket, de minden elismerését felülmúlja az a fantasztikus teljesítmény, mikor is a Wine and Spirit neves amerikai borászati magazinban 2006-os évben Royal Tokaji Essencia 1999 kiérdemelte a bortermelők leginkább vágyott dicsőségét és az elérhető 100 pontból mind a 100-at megkapta, ez a magazin működése óta első ízben történt meg. Ugyanez a magazin pedig a világ 100 legjobb borászata közé is beválasztotta. Megemlíthető még a Best of Nation kritikusok bora díj is a sok-sok megbecsülés közül.

Ha számításba vesszük azt is, hogy a Royal Tokaji csak 1989-ben alakult és mára az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb borászattá vált hazánkban még inkább van miért az a bizonyos kalapot megemelnünk. Ez volt az első külföldi befektető által birtokolt cég Tokajban és ez ösztönözte az akkori kormányt további állami földek privatizálására, azaz, hogy külföldi befektetőknek adják el az állami föld, illetve szőlő tulajdon egy részét. Ez a pincészet nagy szerepet játszott abban a folyamatban, ami felélesztette a legendás magyar borokat a rendszerváltás után és hazánk boraira terelte a nemzetközi figyelmet.

A díjnyertes termékek a hagyományos tokaji borkészítési technológián alapulnak, ám mégis magukon viselik az újszerű technológiák előnyös tulajdonságait is. Azt hiszem minden köntörfalazás nélkül kijelenthető, hogy ez a vállalkozás elég rövid idő alatt történelmet írt és egyben utat is nyitott kiváló hazai társai számára.

Náluk minden bornak megvan a maga rá jellemző vonása, ami adódik: a fajtajellegből, a talaj adottságaiból, a botrytis-ból és a hosszú érlelésből. Mi a 2008-as öt Royal Tokaji 5 puttonyos házasított aszút ajánljuk tőlük, ami több magyaros csomagunkban is szerepel más hazai termékkel társítva.

Az aszúkra jellemzően ez a bor is három szőlőfajtából készül: furmint, hárslevelű és sárgamuskotály. Jellemzi a világos, élénk, aranysárga színe. Mézes-sárgabarackos íze melyben felfedezhető a narancshéj karakteres világa is, melyet a bor drámai savtartalma röpít a magasba. Fogyasztását 10-12 ºC-on ajánljuk, mellé sajtot, libamájat érdemes fogyasztani, de magában minden nélkül is rendkívüli az íz élmény. Ha hozzá illő finomságokkal szeretnéd ajándékozni válaszd Fejedelmi meglepetés csomagunkat!