Egy tokaji bor mindig jó magyaros ajándék

Ajándékcsomagjainkban számos borvidék borászatának italai megtalálhatók, de valamiért eddig úgy alakult, hogy fehérbort csak tokaji termelőktől kínálunk. Korábban már bemutattuk a Royal Tokaji borházat, most pedig következzen a Patrícius pincészet. Tőlük egy száraz furmint kínálatunk oszlopos tagja, már hosszú évek óta. Pár gondosan kiválasztott édességgel párosítva könnyen a hölgyek kedvencévé válik.

A tokaji Patrícius borház története

Ha az embernek az ősei jó néhány generációra visszamenőleg is bortermelők voltak az beleivódik a vérébe és örökre ott is marad. A családi hagyományok ápolása fontos dolog és ezt a Kékessy család is így gondolta. A jelentős felmenőkkel (alispán, országgyűlési képviselő) rendelkező família már a XVIII. századtól szőlőbirtokokkal rendelkezett, és ahogy ma mondják, ismert név volt a szakmában. A család jelentősebb szerepet töltött be Tokaj-Hegyalján a borászatba és magas rangú köztisztségekkel is bírtak. A dicső nemesi múlt és a szépreményű jövőbe vetett hit és tervek ösztönözték a Kékessy családot, hogy újra a borkészítés útjára lépjenek.

A rendszerváltás idején kezdődött a történetük jelenkori felemelkedése, mikor megvásárolták a több mint 300 éves klasszicista stílusban épült főnemesi borházat, ami Bodrogkisfaludon, a Várhegy – dűlőben épült fel. Az épület finom is szólva rossz állapotú volt, de mesébe illő változásokon ment keresztül. Sokat mond az épületről és az olykor ott folyó munkáról, hogy már 1867-ben megjelent Tokaj – Hegyaljai Albumban már fel volt tűntetve.

A restauráció olyan jól sikerült, hogy 2013-as évben a Bor és Piac online magazin versenyén elnyerte a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet. A történelmi présház vált a Patricius Borház szimbólumává, amely mellé egy új és korszerű birtokközpont épült. Tulajdonosai Kékessy Katinka és édesapja Kékessy Dezső. Hitvallásuk szerint a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége, így érhető, hogy a birtokon sikerült meghonosítani egy igazi mintagazdálkodást. Ez magában foglalja a gravitációs szőlőfeldolgozást, amely a termés kíméletes fogadására szolgál, illetve a szüretelés is nagyon nagy precizitással és gondossággal történik. A szemeket minőség, fajta és dűlők szerint rendszerezik és nem utolsósorban a vulkanikus tufába vájt pincék remek helyet kínálnak a borok érlelésének. Az ültetvényeinek több fajta is megtalálható. Legnagyobb százalékban furmint, de jelen van még hárslevelű, sárgamuskotály, némi zéta, és kövérszőlő is.

A borház borainak íz világát számos összetevő adja, amibe a gondos szőlőválogatás, a talaj, az éghajlat és persze a szakértelem is hozzáadódik. Utóbbiért a felelős Molnár Péter a borház birtokigazgatója, aki igazi egyéniségnek számít szakmájában. Vezetői szerepeket tölt be több borászattal foglalkozó társulásban és emellett szenvedélyesen tanulmányozza a tokaj-hegyaljai szőlőfajtákat. Munkásságát a Borászok Borásza kuratóriuma Magyar Borért díjjal jutalmazta.

A Patricius borház borai már többször bizonyítottak a hazai és nemzetközi szakmai zsűri előtt és egy sereg elismerést és pozitív kritikát tudhatnak a magukénak. Boraiknál az összetettség és az ízek megfelelő aránya a cél. Vállaltan elsősorban elegáns és szép borokat szeretnek készíteni. Kínálatukban vinum ordinariumot, azaz száraz bort, szamorodni, vagy késői szüretelésű és aszú borokat is megtalálhatóak. A hónap ajándéka a Patricius Borháztól a Furmintjukat ajánlja, ami több magyaros ajándék válogatásban megtalálható. Jellemzője a fajta gyümölcsössége és krémes ásványossága, mely elnyújtott ízeket eredményez. Elsősorban fehér húsok és halételek remek kísérője.