Magyaros ajándék – Kedvencünk a konyakmeggy

Ha Hungaricumokról, magyaros ajándékokról beszélünk, nagyjából mindenkinek ugyan azok a termékek jutnak eszébe: Kalocsai fűszerpaprika, Pick szalámi, Pálinka, Tokaji aszú, Gyulai kolbász, méz. De van egy nagyon fontos édességünk, ami sajnos nem kapta meg a hungaricum címet, de ez a méltánytalan elbánás nem csorbítja értékeit, hiszen a XIX. század óta hűséges segítője ajándékozási szokásainknak és kitűnő magyaros ajándék. Ő a konyakmeggy.

Magyaros ajándék - A konyakmeggy

A konyakmeggy Forrás: Dreamstime

Hazai csokitörténelem

Magyarországon először Stühmer Frigyes foglalkozott sikeresen a csokoládé megmunkálásával a XIX. század közepén. Innentől kezdtek a hazai cukrászok megismerkedni a csokoládéformázás művészetével, majd ízesítésével. De ez nem volt elég, hiszen meg kellett ismerniük a gyümölcs alkoholban való tartósításának módszerét is, melynek köszönhetően az megőrzi zamatát és roppanós állagát. Hamarosan elérhetőek voltak a különböző likőrökkel, gyümölcsökkel töltött bonbonok köztük a konyakmeggy. Most lássuk kinek is köszönhetjük.

A konyakmeggy „születése”

1884-ben érkezett hazánkba a francia születésű Gerbeaud Emil, akinek családja „cukrászdinasztiának” számított. Átvette Kugler Henrik cukrászdáját, majd 2 évvel később megnyitotta csokoládéüzemét, ahol bonbonok gyártásával foglalkozott. Maga a bonbon szó 1854-ben jelent meg, jelentése nyalánkság, csemege. Legnépszerűbb bonbonja a konyakmeggy lett. Kézműves formájának gyártását a kézzel mártott konyakmeggyet termelési vezetője javaslatára kezdte meg a XX. század elején. Már akkor is exkluzív ajándékként tartották számon a városi polgárok körében. Gerbeaud haláláig a konyakmeggy receptje nem volt ismert, csak utána került forgalomba.

Magyaros ajándék külföldieknek

Magyaros ajándék külföldieknek Forrás: cdkitchen

Merészebbek próbálják ki bátran

Én a magam részéről kísérletező típus vagyok, egy időben nagyon beleéltem magam, hogy márpedig én mostantól bonbont fogok készíteni a családnak, barátoknak minden karácsonyra, így gyorsan be is vásároltam a szükséges eszközöket (hozzáteszem a következő karácsonyra már inkább vicces kekszeket sütöttem…). Nem nagy beruházás, de annál nagyobb macera. Mint utóbb kiderült ez a külső szemlélőknek roppant mulatságos elfoglaltságot jelent, a készítőnek annál több bosszúságot. Ugyanakkor semmi nem adhat akkora élményt, mint amikor saját magam készített kis dobozokban átadom a saját magam készítette bonbont a szeretteimnek. Javaslom, akinek sok szabad ideje van, nyugodtan próbálja ki a házi konyakmeggy készítést.

Saját készítésű konyakmeggy

Konyakmeggy házilag Forrás: balhétterem

Magyaros ajándék – talán egyszer a konyakmeggy is hungaricum lehet

Hungaricum az a termék lehet ma Magyarországon, ami élő múlttal rendelkezik, van hagyománya, része a jelennek és magában hordja az innováció lehetőségét a jövőre nézve. Mindezek alapján bátran kijelenthetjük, hogy a konyakmeggy megérdemelné a Hungaricum címet, hiszen több mint 100 éve töretlenül része az életünknek és ajándékozási szokásainknak. Akár magyaros jellegű ajándékcsomagba is adhatjuk, férfiaknál, nőknél is biztos a siker.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás