Magyaros ajándék – Hungarikumok 2.

Cikkünk folytatásában a Kalocsai fűszerpaprika és az Unicum történetével fogunk megismerkedni kicsit alaposabban. Mindkettő tradicionális magyar termék, kiváló magyaros ajándék melyek megtalálhatóak webáruházunkban.

Hungarikum

Hungarikum – Forrás: richpoi.hu

“Das ist ein UNICUM”

1790-ben II. József udvari orvosa, aki  a Zwack család egyik őse volt, saját készítésű keserű likőrrel próbálta javítani az uralkodó gyomorbántalmait. II. József nem győzte dicsérni a jótékony hatású nedűt, melyet így jellemzett: “Das ist ein UNICUM” vagyis “Ez egyedülálló”. Innen ered a termék neve, mely immár 226 éve hazánk páratlan italkülönlegessége.  A Zwack János és Tsa., az első Zwack nevet viselő cég 1840-ben alakult meg, de az Unicumot csak 1883-ban védjegyezték, az 1790-es eredeti családi recept alapján. Ekkor indult a hivatalos gyártás is a ma is ismert gömbölyű üveggel, és a jelképpé vált fehér alapon piros kereszttel. 1892-re kinőtték az eredeti gyárat és a Soroksári útra költöztek, ahol napjainkban is megtalálható az azóta teljesen felújított komplexum. A II. világháború idején 1944-ben porig bombázták a gyárat, amit 1948-ra a családnak önerőből sikerült helyreállítania. Ekkor azonban minden kártalanítás nélkül a gyárat államosították. Elhagyták az országot, az eredeti recepttel Olaszországba költöztek és újra kezdték az Unicum gyártását. Peter Zwack 1988-ban tért haza családjával, majd 1992-ben visszavásárolta a gyárat és megalapította a Zwack Unicum Részvénytársaságot. 2012-ben fordulópont következett be a cég életében, piacra dobták az Unicum szilvát, ami szintén 40 különféle gyógynövény tölgyfahordóban, aszaltszilva-ágyon érlelt párlata. A siker nem maradt el. Az Unicum szilva páratlan ízélményt nyújt.

Unicum & Unicum szilva

Magyaros ajándék Unicum & Unicum szilva – Forrás: globalplaza.hu

 

Unicum plakát, A vizesember

Unicum plakát, A vizesember – Forrás: antikregiseg.hu

Magyaros ajándék – Kalocsai fűszerpaprika

A fűszerpaprika a hazai gasztronómia jellegzetessége. Gondoljunk csak egy jó gulyásra, halászlére vagy pörköltre ami elképzelhetetlen lenne nélküle. Hazánkban az 1600-as években kezdtek el paprikatermesztéssel foglalkozni, azonban a paprikaőrlemény használata csak a XVIII. századtól vált elterjedtté. Európában először Spanyolországban, Szeged és Kalocsa környékén termesztették sikerrel a sajátságos klíma és talaj adottságoknak köszönhetően. Eleinte a bors pótlására nyújtott olcsó utánpótlást. Persze ekkor még csak háztáji termesztésről beszélhetünk, és sokáig a parasztokat szimbolizálta. Kereskedelmi termesztése csak az 1890-es években indult meg hazánkban elsősorban az alföldön vált ismeretessé használata. Kalocsán és környékén az 1930-as évektől  foglalkoznak paprikatermesztéssel. Jelenleg a hazai termés mintegy 40%-át adja. Mivel a paprikaőrlemény használata még napjainkban is jellegzetes magyar hagyomány, így kiváló magyaros ajándék.

Kalocsai porcelánfestés

Kalocsai porcelánfestés – Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Paprikaőrlemény

Magyaros ajándék Paprikaőrlemény – Forrás: okoskonyha.hu

Paprikafűzér

Paprikafűzér – Forrás: kapanyel.blog.hu

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás