Magyaros ajándék – Hungarikumok

Mit is nevezünk Hungarikumnak

Hungarikum címmel egy elismerésre méltó, kiemelkedő értéket díjaznak, ami a magyarság büszkeségeit, egyediségét szimbolizálja, gyűjti össze “nemzeti értéktárunkba”. Ezeket az értékeket mind itthon, mind külföldön hazánk kizárólagos érdemeiként tartják számon. Bármit elő lehet terjeszteni a nyilvántartásba vételre, de ez egy többlépcsős, szigorú folyamat. Ha tájjelegű értékről van szó akkor a helyi önkormányzathoz kell fordulni, majd a megyei illetőség következik és így tovább a lépcső tetejéig. Láthatjuk nem egyszerű az előterjesztés, de érdemes…

Mai cikkünkben Tokaj két érdemes Hungarikumát szeretném bemutatni, a magyaros ajándéknak is kiváló Tokaji aszút és a történelmi borvidéket.

Magyaros ajándék - Hungaricum

Magyaros ajándék – Hungaricum Forrás: majsa.info

Magyaros ajándék – Tokaji aszú

Ki ne kóstolta volna már a híres aszút. Nem is csodálkozhatunk rajta, hogy ez a nemes desszertbor is felkerült a Hungarikumok közé. Ismerkedjünk meg kicsit közelebbről, a “királyok borával, a borok királyával”.

Mielőtt asztalunkra kerülne, hosszú évekig érlelődik, nemesedik. Az aszúsodást egy penészgomba és a klíma megfelelő kombinációja idézi elő. Az aszúsodott fürtökről szemenként válogatják a szőlőt és puttonyokba gyűjtik, összetörik, elegyítik más fajta borral vagy musttal aminek egyezik az évjárata. Ezután áztatás következik, hogy az aszúszemekből kioldódjon a sav- és cukortartalom. Az aszú annyi puttonyos, ahány puttony aszúszem került az elegybe. Ha az 1-1,5 napos áztatás lezajlik, hordókba töltik és megkezdődhet az érlelés. A hagyomány szerint annyi évet kellett pihentetni, ahány puttonyos volt az aszú, manapság a szabályozás már minimum 3 évet ír elő palackozás előtt. Dekoratív megjelenésével hölgyeknek, uraknak egyaránt adható, kiváló magyaros ajándék.

Magyaros ajándék - Hungarikum a Tokaji Aszú

Magyaros ajándék – Hungarikum a Tokaji Aszú Forrás: beresbor.hu

Néhány szóban a Tokaji történelmi borvidékről

Az aszút mindenki ismeri, elismeri hazánk egyik büszkeségének. De ki gondolta volna, hogy nemcsak az aszú, maga a termővidék is része értéktárunknak? Nem is akárhogy alakult ki a borvidék. 1737-ben egy királyi rendelet szabályozta, mely települések alkalmasak megfelelő, az aszú sajátos jegyeit hordozó szőlő termesztésére. Szám szerint 27 település. Az elmúlt ezer évben kialakult földművelési szokások, a terület fenntartott egysége, a hagyományok, eljárások változatlan formában való megőrzése miatt a történelmi borvidéket a világörökség részeként tartják nyilván.

Hungarikum - Tokaji történelmi borvidék

Hungarikum – Tokaji történelmi borvidék Forrás: elitbor.hu

A terület sajátosságai, adottságai, az aszú készítésének sajátos igényei formálták a kialakult pincerendszer képét, felépítését, amik eltérnek az ország más területein tapasztalhatóktól.  A különleges mikroklímának köszönhetően a pincék falát beborítja egy az aszú érésére jótékony hatással bíró penészgomba. De vigyázzunk a nyári melegben egy egy pincetúrával. A hűsítő percek után amit a pincében poharazgatással töltünk sokkal hosszabbnak tűnhet az út hazáig 🙂

Hungarikum - Tokaji borvidéki pince

Hungarikum – Tokaji borvidéki pince Forrás: network.hu

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás