Válassz magyaros ajándékot a Szekszárdi borvidékről

Amikor az ember a szekszárdi borvidéken kirándul, érdemes ellátogatnia Báta városába. A párezres település a Dunára lefutó dombvonulat lábánál mintegy 5 km hosszan nyúlik el. Kissé kiesik a környék látnivalói közül, pedig viharos történelme van az apró helységnek, amit súlyos birtokperek, török várospusztítások tarkítanak, és ha igaz a monda valaha itt őrizték a Szent Vér ereklyéjét is. Ajándékküldő szolgálatunk kötődése Bátához kevésbé misztikus, de számunkra legalább ilyen fontos, számos magyaros ajándékcsomagunkban megtalálható Adrián kadarkája.

Bősz Adrián Pincészete

Báta község jelenkori történelmében Bősz Adrián neve újra a dicső múltat idézi, bár a borász nem teljesen ide való, mert szekszárdi, ám a nagyszülei a városka lakói voltak. A nyarakat náluk töltötte, ekkor ismerte meg a szőlővel való munkát és megtanulta, hogy becsülettel és szorgalom elengedhetetlen a mind a művelésben és az életben is egyaránt. A fő minta a nagypapa volt, aki maga művelte szőlőit, majd bort készített belőle, ám a remek példától még nem vezetett egyenes út a saját pincészet létrehozásához. Más irányba indult el, műszaki vonalon tanult, gépésznek készült, de jött a 180 fokos fordulat, iskolát váltott, meg sem állt a kertészmérnöki szakig. Később megalapítja saját pincészetét. Borához a szőlő egy részét maga termeli, a többit pedig vásárolja, olyan gazdától, aki nagy tapasztalattal rendelkezik és akiben nem utolsó sorban megbízik. A vásárolt szőlő a Látóhegyről és a Cenege dűlőről való, ezek közül az előbbi igazi minőségi borok alapanyaga.

A műszaki vonalról átmentett, pragmatikus gondolkodás, alaposság és felelősségérzet hasznosnak bizonyult a borok világában is. Lassan, apránként építgeti vállalkozását, lépésről-lépésre egy előre elhatározott terv szerint. Nem akart mindjárt az élmezőnyhöz tartozó borokat készíteni, nem szerette volna túlvállalni magát. Közepesen erős, könnyen kedvelhető borokkal indított, amelyekkel megismerték, ilyen volt például Báta Cuvée 2006. Ez a bor már bíbor színével, illat és íz harmóniájával felhívta magára a borásza figyelmét.

Hitvallás

Saját szavaival élve így fogalmazott arról, hogy milyen bort szeret készíteni: „Nem jobbat, vagy rosszabbat akarok, hanem mást. Amolyan „bőszadriánosat”. Itthon, de külföldön is, a magyar borászok az egyediséggel, a „kézműves” jelleggel tudnak érvényesülni.” Jól iható, minőségi, szekszárdi stílusú bort készít, ami kevésbé különlegességével, mint inkább a rá jellemző megbízhatósággal tűnik ki. Persze azért nála is vannak egyedi sajátosságok, mert szekszárdi borvidékről elsősorban vörösborokat ismerhetünk, míg Adrián pincészetében kiváló fehérborok is készülnek. Ilyen például a Fehér Kadarka 2011, vagy a Rajnai Rizling 2009, de természetesen a tájegységre jellemző borok is fellelhetőek, mint a Szekszárdi Bikavér, a Kadarka, a Merlot vagy akár a Cabernet franc. Bősz Adrián borai a címkéiben is az ő stílusát és a tájegység iránti szeretetét mutatják. Fontosnak tartja, hogy Szekszárd és környékének motívumai jelenjenek meg a címkéken, például a Gemeci gólya.

Az eddig leírtakból kiderül, hogy egy fiatal, de ambiciózus vállalkozásról van szó, ami már most egyéni stílust tudott kialakítani, ezrét is merjük jó szívvel ajánlani a Bősz Adrián 2012 kadarkáját boraink közül a magyaros ajándékcsomagjainkban.

A jól ismert és kedvelt kadarka ízvilág tárul elénk a palackból, ami egyszerre finoman gyümölcsös, stílusosan lelkesítő. A hagyományos magyar ételek mellé remekül passzol ez igazi hazai borászhagyományokat idéző bor.

Update: A gyártó termékei már nem elérhetők kínálatunkban.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás