Magyaros ajándék – Bilák Imre és a bonbonok

Magyaros ajándék – Bilák Imre és a bonbonok 

„Különleges ízeimmel formálni, nem pedig kiszolgálni szeretném a közízlést!”

Bilák Imre azon kevesek közé tartozik a hazai kézműves csokoládékészítők között, aki eredetileg cukrász, de dolgozott közétkeztetésben is, majd néhány kisebb-nagyobb kanyar után visszatért a gasztronómia világába. Egy holland-magyar tulajdonú édességboltba került, itt kezdte a csokoládékészítés fortélyait elsajátítani, majd ahogy az lenni szokott ebben a szakmában holland és belga akadémiákon tanult. A csokoládé és bonbonkészítésben is megvannak a nemzeti sajátosságok, például a belgák inkább a pralinés-mogyorós vonalat, míg a sógorok a nugátos irányt reprezentálják. Elmondása szerint ő a hollandokra jellemző fűszeres ízesítést érzi leginkább a magáénak. A tradicionális bonbonkészítést is a Benelux államban látott először, ami nagyon megtetszett neki.

Magyaros ajándék

Bilák Imre csokoládé készítő, forrás: nol.hu

Eltérően szakmatársaitól ő csak bonbont készít és ezt sem az úgynevezett hagyományos módon és a megszokott íz világgal. Az biztos, hogy Magyarországon a legextrémebb összeállítások rá jellemzőek. Nála nem meglepő a sajtos, wasabis, vagy akár a paradicsomos-balzsamecetes ízesítés sem, persze a hagyományosabb (kávés, fahéjas, diós) bonbon ízek is megtalálhatóak kínálatában. Igazi különlegessége pályatársaival szemben, hogy ő nem használ öntőformát, egy talpra helyezi a bonbon töltelékét és azt mártja a csokoládéba. Így egyik bonbon sem lesz egyforma, ez is növelve azok egyediségét. Minden ízhez egy saját egyedi alak, forma is társul. Természetesen ő is a legjobb alapanyagokból készíti termékeit, minden adalék és színezék nélkül, illetve cukrot sem használ, emellett igyekszik a hazai őstermelőktől beszerezni alapanyagait. Kínálatában már 70-80 féle összeállítás szerepel.

Magyaros ajándék

Magyar kézműves bonbon

Bevallhatjuk, hogy Bilák Imre a mi cégünk egyik legrégebbi beszállítója is, aki a kezdetektől a partnerünk. Bonbonjai nagyon népszerűek annak ellenére, hogy az ízei újszerűek a hazai fogyasztóknak, ám a különleges összeállításoknál a végeredmény mindig élvezetes és finom. Akkor lássunk néhányat azokból igazi Bilák féle kézműves bonbonokból.

Speculaas

A belgák és a hollandok is a sajátjuknak tekintik ezt az édességet, ami ennek a bonbonnak a kiindulási alapja. A belgák spéculoos-nak, míg a hollandok speculaas-nak nevezik. A belgáknál egy amolyan mézes kekszről van szó, ami a hazai mézeskalácsra és a linzerre emlékeztet a leginkább. A hollandoknál inkább egy mandulás, fűszeres, töltött kekszben gondolkodjunk. Bilák féle bonbon a holland változatra emlékeztet, melyet tejcsokoládé és fűszerkeverék bolondít meg.

Wasabis bomba

A keleti konyha egyre elterjedtebb itthon, így a Wasabit nem nagyon kell bemutatni, a hazai sushi forgalmazó helyeken már mindenhol megtalálható. Annyit azért elmondunk, hogy lényegében a japán vizitormáról van szó. Aki szereti a csípős, erős fűszerezésű csokit, ezért a bonbonért szinte meg fog őrülni, mondhatnánk az is, hogy a bűvkörébe kerül. Étcsokis bevonat, belül lágy étcsokis krém és egy leheletnyi wasabi, ami a végén robban.

Whiskey labda

Végezetül jöjjön a személyes kedvencem. Bevallom, nem vagyok egy nagy whiskey rajongó, bár ennek ellentmond, hogy a Baileys-t meg nagyon szeretem, így a számomra ideális volt a csokoládé és a whiskey összeházasítása. Szinte elég csak a képre tekinteni és már érzi is az ember, ahogy a szájában olvad szét csokilabda.

magyaros ajándék -kézműves csoki

magyaros ajándék -kézműves csoki

Ha külföldi vendégeket vársz és szeretnéd őket valamilyen különleges magyaros ajándékcsomaggal meglepni, Bilák Imre bonbonjait megtalálhatod többek közt a Desszert Duo és az Egyszerűen Stílusos ajándékcsomagunkban is vagy válassz egy ajándék-előfizetéseink közül!

Update: A gyártó termékei már nem elérhetők kínálatunkban.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás