Csinál magad tojásdíszítés

A húsvét közeledtével mindig felmerül a kérdés, hogy idén hogyan és milyen módon teremtsünk otthonunkban húsvéti hangulatot. Természetesen a családi légkör és az együttlét nem pótolható semmivel, ám néhány könnyen elkészíthető dekoráció is sokat emelhet az ünnepi hangulaton. Ha magunk készítjük el a díszítést, sokkal jobban fogjuk szeretni, mint, ha megvásároltuk volna.

Sokan érzik úgy, hogy kevésbé jó a kézügyességük, és esetleg emiatt nem mernek nekikezdeni egyedül a tojásdíszítésnek. Nekik azt üzenjünk, hogy ne aggódjanak, mert számukra is tudunk néhány egyszerűen elkészíthető csináld magad tojásdíszítő ötlettel szolgálni és a sikeres elkészítés végére még az önbizalmuk is erősödni fog, miután valami igazán szépet alkottak.

Elsőként a tojásfestés alapjait vesszük végig. A tojás lehet főtt, vagy fújt. Kezdőknek a főttet ajánljuk, mert a fújt sokkal törékenyebb, nehezebb vele dolgozni. Főzzük meg a tojást, majd várjuk meg míg picit kihűl, ezután jöhet maga a festés. Többféle módszerből választhatunk, a tojást színezhetjük egy egyszerű filctollal, hibajavítóval, ételfestékkel, érdemes még az úgynevezett zsírkréta-módszert is kipróbálni, esetleg a hempergetést.

Tojásfestési ötletek

A legegyszerűbb tojásfestő módszer, ha filctollal, vagy szövegkiemelővel színezzük a tojásokat. Pöttyözhetjük, csíkozhatjuk, tetszés szerint bármilyen mintát rárajzolhatunk. Aki ennél tovább szeretne menni, annak a hagyományos tojásfestést ajánljuk.

Tojásfestés ötletek húsvétra

Tojásfestés ötletek húsvétra

A tojás festésére alkalmasabb az ételszínező festék, mint a bolti tojásfesték. A festéket vízben feloldjuk és az ecsetünkkel szépen felvisszük a festéket a tojásra. Eleinte érdemes az egyszínű tojásokat festeni, majd megpróbálkozhatunk a többszínűekkel és minden féle különleges mintákkal is a fantáziánk szerint. Azoknak, akik csak egy alapszínt adnak a tojásnak a húsvéti matricákat ajánljuk plusz díszítő elemként.

 

Csináld magad tojásfestés

Csináld magad tojásfestés

Nagyon jó szórakozás, ha a csináld magad tojásdíszítést a gyermekkel együtt készítjük el, ehhez a zsírkréta módszert ajánljuk. Késsel, vagy reszelővel apró darabokat szegjünk le a színes zsírkrétából egy sütőpapírra, majd abban forgassuk meg a meleg tojást. A zsírkréta szépen rá olvad majd a tojásra és különleges mintázatot kölcsönöz neki. Minél melegebb a tojás, annál jobban ragad rá a zsírkréta, ezért vigyázzunk, hogy az apró segítőtársunk ne égesse meg magát, érdemes a tojás forgatását kanállal végezni.

Hasonló technika a remekül alkalmazható Hempergetés is. A tojást kenjük be ragasztóval, majd egy lapos tányérba szórjuk a kívánt díszítő elemeket (só, mák, gyöngyök, konfetti, stb.). Ezután pedig a tojást hempergessük bele a tányérra szórt anyagra.

Csináld magad tojásfestés gyerekekkel

Csináld magad tojásfestés gyerekekkel

A bemutatott csináld magad tojásdíszítő módszerek természetesen szabadon variálhatóak is. Azaz egy befestett tojást, színezhetünk filccel, de hempergethetjük, illetve zsírkrétában is forgathatjuk tetszés szerint, esetleg kerülhetnek rá matricák. Ne keseredjünk el, ha nem sikerül elsőre úgy, ahogy azt elképzeltük, fussunk neki bátran újra, hiszen mint mindenhez ehhez is gyakorlásra van szükség. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat és a végén valami egyedit hozzunk létre, amiben benne vagyunk mi magunk.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás