Hogyan kezdjünk neki az esküvő megszervezésének?

Igyekeztünk összeszedni néhány jó tanácsot, tippet, praktikát, amivel megkönnyíthetjük a leendő házasulandók dolgát.

A szervezés megkezdése előtt az ifjú párnak döntenie kell az esküvő stílusáról. Választható a manapság divatos parti jellegű esküvő külső szertartással, körasztalos elrendezéssel, ceremóniamesterrel és DJ-vel, illetve a hagyományos megközelítés: fogadó jellegű helyszínnel, sültes tállal, vőféllyel és mulatós zenével. Fontos dolog, hogy ha lehet, ne kérjünk segítséget rokonoktól, mert ha valami rosszul sül nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhetünk. Megéri inkább picivel többet fizetni és megállapodni egy szolgáltatóval, mert neki számunkra kötelezettségei vannak.

Esküvői praktikák pár lépésben

 • Első lépés az esküvő dátumának kitűzése. A legkedveltebb a tavaszi, nyári időszak, de még koraősszel is sokan kívánnak házasodni. Ha ezt sikerül kitalálnunk, akkor be kell jelentkezni az anyakönyvi hivatalba. Érdemes lehetőség szerint háromnapos hétvégét megcélozni, mivel egy pénteki házasságkötésnél a szolgáltatók kedvezményeket adhatnak.

 

 • Ezt követi a helyszín meghatározása, előbb maga a helység (város, falu, stb.), gondolva a násznép esetleges utaztatására is. Ezt érdemes jó átgondolni, mert az embernek sokfelé élnek rokonai. Igazándiból olyan megoldást nem fogunk találni, ami mindenkinek megfelel, de igyekezzünk a többségnek kedvezni.

  Esküvői helyszín kiválasztása

  Esküvői helyszín kiválasztása

 • Talán a legnehezebb feladat, hogy kiket is hívjunk meg. Nyilván a közvetlen családé az elsőbbség, de számításba kell venni a rokonokat, barátokat és kollégákat is. A családban jószerivel mindig vannak olyanok, akik nem szeretik egymást, vagy éppen nincsenek jóban. Mi azt ajánljuk, hogy az ezer éve látott rokonokat nem muszáj invitálni, ám a régi barátoknak, akikre mindig számíthatunk biztosan ott a helyük. A szülői nyomás alól igyekezzük kibújni, mert az anyukáknak és a nagymamának mindig vannak „remek” ötletei, hogy kit kéne meghívni. Az utóbbi évek tendenciái szerint egyre kevesebb a vendég az esküvőkön, egyre gyakoribbak a szűk körű, családias esküvők.

Az esküvői költségek

 • A tervezés elengedhetetlen része a költségterv készítése, azaz, hogy mi mennyibe is fog kerülni. Akármilyen nehéz is, figyeljünk rá, hogy az álmok a pénztárcánknak is megfeleljen, ne csak a fantáziánknak. Sajnos a leggyakrabban az a realitás, hogy az induló számítások duplájában állnak meg a kiadások, ezért érdemes konkrét árajánlatokkal alátámasztani az előzetes költségvetést.

  Esküvői költségvetés

  Esküvői költségvetés

 • Ezután következhet az úgynevezett feladatlista, amely sorra veszi a nagy eseménnyel kapcsolatos apróbb teendőket is. Például amíg a vőlegények az étteremmel, a zenekarral, DJ-vel egyezkednek, addig általában a menyasszonyok megálmodják a díszítés stílusát és színeit, az asztaldíszektől a virágokon át, az ültetőkártyákig.

  Esküvői ültetőkártya

  Esküvői ültetőkártya

 • Ha esküvőszervezőt alkalmazunk, figyeljünk, mert ennek is lehetnek buktatói. Mindig gyanús az a szolgáltató aki gyanúsan kedvezőáron, szinte üres naptárral dolgozik, azonnal ráér, és sosem csörög a telefonja. Nem árt az ilyen apró kis részletekre figyelnie a pároknak. Mint mindig itt is rossz előjel az ápolatlan külső, a nem ügyfél-barát hozzáállás, elavult technika alkalmazása és a referenciaanyagok kifizettetése is. Ezért tanácsoljuk azt a leendő házastársaknak, hogy minden esetben írásos megállapodásban rögzítsék az elvárásokat és a vállalt szolgáltatás jellemzőit is, mert így lehetőség nyílik a jogos reklamációra, ha valami mégsem az előre megbeszéltek szerint történne.

Egy esküvőt megszervezni nem könnyű. Rengeteg buktatója lehet, amit most még nem is látunk előre. Mégis azt javasoljuk, hogy ne ezekre koncentráljunk. Igyekezzünk mindent előre megtervezni, átgondolni, de utána ne görcsöljünk rá, hanem érezzük jól magunkat és igyekezzünk kiélvezni életünk legszebb napját.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás