Milyen italt válasszunk céges ajándéknak?

Legutóbbi írásunkban azon minőségi magyar borainkat ismerhették meg, melyek cégünk magyaros ajándék csomag kínálatában fellelhetőek és maguk nemében mind egyedülállóak. Persze nem csak hazánkban készülnek kiváló minőségű italok, hanem szerte a világban előállítanak neves, elismert, magasan jegyzett alkoholfajtákat. Sokan hallottunk már a francia pezsgőről, vagy a skót whisky-ről, melyek általában már a nevükben hordozzák a magas minőséget. Vállalkozásunk sem csak a magyar minőségi termékek mellett tette le a voksát, így természetesen a neves külföldi termékek is elérhetőek kínálatunkban. Ezért is ezúttal a hazai különlegességek mellett néhány idegen földi specialitás is helyet kap cikkünkben. Elegáns, finom és mutatós italok így bátran ajánljuk őket reprezentációs célokra és karácsonyi céges ajándéknak!

Mi a különbség a whiskey és whisky között?

Kezdjük is a világ egyik legnépszerűbb italával, mely sokat köszönhet a Dallas sorozatnak is, ahol a Ewingok víz helyett is ezt kortyolták, ismerjük meg kicsit jobban a whisky-t. Az alapoktól indulva az első, amit feltétlenül tudnunk kell, hogy mi a különbség a whiskey és whisky között. Az utóbbi, E betű nélküli írásmódnál elsősorban a skót, kanadai, japán, míg a whiskey esetén az ír és az amerikai szeszről beszélünk. Ezen felül is elég sok osztály létezik, nem kívánunk mély elemzésbe belemenni, így csak röviden tekintjük át a főbb kategóriákat.

Különbséget az alapján tesznek, hogy miből készül az ital. Ez lehet: rozs (rye whiskey), maláta (malt whiskey), rozsmaláta (rye malt whiskey), búza (wheat whiskey), árpamaláta és nem ritkán kukorica (ilyen például a bourbon, vagy a corn whiskey is) az alapja ennek a világhírű alkoholnak.

Megint más világ a skót whisky, amit a kritérium szerint tölgyhordóban érlelnek, általában kétszer, két és félszer, esetenként háromszor párolnak le és kizárólag Skóciában desztillálják és palackozzák. A legismertebb ezek közül az úgynevezett scotch, ami a blended whiskyt takarja. Ebből fogy a legtöbb világszerte. Itt egy keverékről van szó, melyben malátawhisky és gabonawhisky vegyül. 15-50 féle whisky szolgáltatja az alapot, mindegyik egyedülálló, és a keverési arányok is minden fajtánál eltérnek, különböznek. Ide sorolható a Ballantines, Famous Grouse, Chivas, és még számos ismertebb márkanév. Kínálatunkból a Chivas Regalt ajánljuk.

Magyaros ajándék

Whisky – céges ajándék

A Chivas Brothers 1801 óta készíti italait, ezek közül a legismertebb Chivas Regal, amit körülbelül kétszáz országban forgalmaznak és 55 millió palack kerül eladásra belőle. Ez az ital kivívta minden időszakban a vezető társadalmi osztály elismerését, olyan hírességek kedvence volt, mint, Victoria Királynő, vagy éppen Frank Sinatra. Alapját maláta és gabona whiskyk képezik, mintegy harminc fajtából áll össze ez a prémium termék. Tizenkét éven keresztül hagyják érlelődni, csak ezután bocsátják áruba, ezzel is elérve karakteres, telt ízét, melyben dió és alma is feltűnik, melytől kialakul gyümölcsös illata, és eléri arany, borostyán-sárga színét.

Francia pezsgő

A keltáktól egy közepes ugrással francia földre lépünk, hogy a pezsgőről ejtsünk néhány szót. A pezsgőt háromszáz évvel ezelőtt egy véletlen folytán egy apát fedezte fel, mikor egy parafa dugós, vastag falú palackban erjedetlen cukrot tartalmazó bort zárt le. A receptet nagyon féltették és óvták, az italt is csak a francia királyok koronázásakor itták. A nagy titoktartás valahol mégis csak hibádzott, mert a XVIII. században már széles körben ismertté vált a pezsgőkészítés. 1835-ben Pozsonyban is megnyílt az első magyar pezsgőgyár.

Nagyon leegyszerűsítve a pezsgő készítése abból áll, hogy egy tradicionális és előre megszabott feltételek szerint készített bort megédesítenek, majd újra erjesztenek.

Wolfberger Crémant d’Alsace Chardonnay Brut

Ennek az elzászi ünnepi és nemesi italnak 100% Chardonnay adj az alapját. Hivatalosan Crémant, nem Champagne, hiszen így csak a Champagne régióban készült italokat hívhatjuk, de magyarra ezt is pezsgőként fordítjuk. Ízében alma és eper mellett némi mandula is előtűnik, a buborékok nem marnak, az ízeket jól egészítik ki, a remek összhatást növelve.

Sokan az édes pezsgőre esküsznek, mert félnek, hogy az ital túl száraz, túl fanyar lesz. A pezsgőre is ugyanaz igaz, mint a borokra. Ha jól és hozzáértéssel van elkészítve az ital, ha a savak és cukrok szépen kiegészítik egymást, akkor egy száraz italt is élvezettel el lehet kortyolni, nem fogjuk savanyúnak érezni. A lényeg, hogy minőségi terméket válasszunk!

Magyaros ajándék