Magyaros ajándék Egerből

Magyaros ajándékaink közül az egri régiót a Bukolyi család Kisfiam cuvéeje képviseli. Ez a népszerű Cuvée egyszerre testes és kifinomult, ami érett alapanyagainak köszönhető. Aromájában felelhető fűszeresség és erdei gyümölcsök is. Fogyasztása 16-17 ˚C-on, ajánlott marha és vadhúsokhoz ideális, de a kemény sajtok is remek összhangot kínálnak fogyasztásával.

A Bukolyi pincészet története

A szőlőtermesztés és az abból való borkészítés sokaknak csak kedvtelés, amolyan szabadidős tevékenység. Annak a mondatnak a kimondása: igyál csak, ez az én borom! jó és büszke érzéssel tölti el az embert. Sokak vannak, akik az efféle hobbit is nagy odaadással, maximalizmusra törekedve, alázattal végzik, így volt ezzel Bukolyi László is. Hamisíthatatlan egri emberként természetesen a bor kiemelt szerepet játszott mindig is az életében, ám azt, hogy a szenvedélye, a hivatásává váljon arra a legmerészebb álmaiban sem gondolt volna. Gyermekei szerint egy kifejezetten keményfejű, vaskalapos, saját szabályokhoz és elvekhez ragaszkodó személyiség, aki sokakat megoszt, ám az általa termelt szőlő és bor nagy tiszteletet és elismerést szerzett a bor imádók és bortermelők körében is. A felsorolt tulajdonságok mind kellettek ahhoz, hogy Eger egyik névadó dűlőjét a Nagy-Eged-hegyet újra a bortermelés térképére helyezze, pedig már sokan lemondtak az több tíz évig parlagon heverő földterületről. Kis túlzással azt mondhatnánk, hogy oázist csinált a sivatagból.

Ars poetica

A Bukolyi család nem rendelkezett múltba nyúló borászhagyományokkal, ám mára már nem tudnák a mindennapjaikat elképzelni a bor és az annak alapot adó szőlő szeretete nélkül. Ők is, mint a magasan jegyzet minőségi borok készítői egyet értenek abban, hogy jó alapanyag, azaz szőlő nélkül nem lehet nívós bort készíteni. Ars poetica-juk a borról: „Mindig is törekedtünk értékes borok elkészítésére. Olyan borokéra, amelyek az élvezeti, bel tartalmi és származási értékeik tekintetében egyaránt élményt jelentenek.

Egy jól átgondolt, stabil, kissé „romantikus” elképzelésünk alakult ki arról, hogy mi is az értékes bor, ebbe pedig nem fér bele a durva kemikáliákkal való permetezés, a gyomirtózás, a „kukoricaföldről” kombájnnal szüretelt szőlő, vagy a borászati segéd- és adalékanyagok felhasználása.” Ennek megfelelően mindig a tökéletességre törekednek, ezt pedig egy olyan családi gazdaság keretei között képzelik, amely a lehető legnagyobb mértékben önfenntartó. Nem csak borokkal szeretnének kedveskedni az embereknek, hanem a különleges minőségű élelmiszerek kedvelőit is ki szeretnék szolgálni, ezért több kultúrnövényeket is termesztenek. További terveikben szerepel egy mintagazdaság megteremtése is. Édesapjától a stafétát fia Bukolyi Marcell vette át és ígérete szerint az apa szellemiségében folytatja a megkezdett munkát.

Egri bor magyaros céges ajándéknak

forrás: vinoport.hu

A birtok kínálatában elsősorban vörösborokból válogathatunk, mint a Kékfrankos, Kadarka, Bikavér, Cabernet Franc, ami nem meglepő egri borház révén, de vagy akár az igazi különlegeségnek számító Leányka is kerülhet kosarunkba.

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás