Négy magyaros ajándék ötlet azoknak, akiknek fontos a tradíció

Nemrégiben írtunk már a hagyományosan magyar ajándékokról, de szerencsére elég sok ilyen van így egy újabb felvonást szentelhetünk ennek a témának. Ezúttal is kicsit jobban bemutatjuk a hungarikumokat, melyek nemcsak kiváló termékek, de hazánk jelképei is egyben. Nem is húzzuk tovább az időt és in medias res belekezdünk.

Pálinka

magyaros ajándék - pálinka

magyaros ajándék – pálinka

A pálinka az emberi társadalom legrégebbi itala, szerte az egész világon ismerik és kedvelik. Persze az ízek és erősségek országonként, nemzetenként változnak. Az igazán ízgazdag főzetek a Kárpát-medencébe fellelhetőek, ez elsősorban az itt termő gyümölcsöknek köszönhető. Óriási szerencsénkre a hazai klíma, különösen az alföldön, ideális a kajszi, a szilva, a cseresznye, az eper, és a körte termesztésére. A pálinka szó egyébként szlovák eredetű és gyümölcspárlatokat nevezték így régen.

A főzés földesúri előjog volt a XV. századtól egészen a XIX. századig nagyrészt az egyház végezte. A paraszti főzést igyekeztek visszaszorítani, ekkor alakult ki a zugfőzés, ami elsősorban saját és baráti használatra történt, akárcsak napjainkban. A sok hamisítás szükségessé tette a szigorú szabályozást, így ma már csak az a gyümölcspárlat tekinthető pálinkának, ami hazai termesztésű gyümölcsből való és a főzés minden folyamata Magyarországon, előre lefektetett körülmények szerint megy végbe. A hazai pálinkaiparban kisebb revolúció zajlott, ami a fogyasztók legnagyobb örömére erős minőségi javulást és igazán magas színvonalú főzdék kialakulását, megújulását hozta el.

Árpád Pálinka

Magyaros ajándék - Árpád prémium pálinka

Magyaros ajándék – Árpád prémium pálinka

Az Árpád Pálinka pálinkakészítő vállalkozás 2012-ben az év pálinkafőzdéje díját nyerte el. A családi cég elkötelezte magát a kulturált pálinkafogyasztás mellett, és ahogy azt jelmondatukban megfogalmazták, náluk minden egyes üveg pálinka: „Ezernyi apró részlet palackba zárva”. A vállalkozástól két főzetet mutatunk be, mindkettő többszörösen díjazott termék. Kisüsti Szilva pálinkájuk a legjobb kisüsti tradícióknak felel meg, édes, gyümölcsös ízével az alkohol lágyan áll össze. Prémium Lepotica szilvapálinkájuk, egy igazi különlegeség, Az eredetileg délszláv Lepotica szilva igen ízes világot kölcsönös a pálinkának, ami ízében már majdnem likőrszerű édeskés jegyeket mutat.

Zwack Unicum

magyaros ajándék - Unicum

magyaros ajándék – Unicum

Nincs még egy olyan márka, aminek a neve ennyire magáért beszél. Ennek a több száz éves múlttal rendelkező magyar italnak a neve és a híre jól cseng az egész világon. A Zwack család gyógynövényekből készült keserű likőrje már akkor hungarikum volt, mikor ez a szó még nem is létezett. Jó ideje kedvelt termék itthon és külföldön is, ajándéknak is kiváló. Kínálatunkban nem csupán az ital található meg, de létezik Unicummal ízesített bonbon is, mellyel egy csomagban feledhetetlen párost alkotnak.

Szamos marcipán

Magyaros ajándék - Szamos szívdesszert

Magyaros ajándék – Szamos szívdesszert

Ez a cég mára már egy fogalom, kezdetben a kézzel készített rózsa formájú marcipán volt a fő termékük, ezzel alapoztak meg mindent. Ekkor még nem is álmodott a családi cukrászat arról a kis cégbirodalomról, amivé váltak. Számos cukrászda, édességbolt, sok-sok egyedi stílusú és ízű finomság, ez ma a Szamos. Készítményeik bármilyen alkalomra megfelelnek, karácsonytól húsvétig, családi ünnepekre és saját magunk örömére.

Paprika

Kevés olyan nemzet van, ami ennyire sokat használja ezt a fűszert konyhájában. A hagyományos ételekben szinte mindenbe kerül, gyakorlatilag megkerülhetetlen egy magyar háztartásban. Nem csoda, hogy hamar tipikus magyaros ajándékká vált és szokás külföldi ismerőseinket, céges partnereinket megajándékozni egy kis csomaggal. Ők valószínűleg elsősorban inkább dísznek vagy kuriózumnak fogják tekinteni, de ki tudja. Talán megkívánják az itt megkóstolt gulyást és főznek is vele.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás