A jó idő és a nyár sokaknak számos szezonális programhoz kínál lehetőséget. Vannak, akik ilyenkor veszik elő a kerékpárjaikat, a görkorcsolyákat, mások elindulnak kirándulni a hegyekbe, az erdőkbe, de a vizes sportok szerelmesei is kedvükre válogathatnak. Utcabálok, nyári fesztiválok, és hasonló típusú kültéri rendezvények (falunap) is ekkor érik virágkorukat.
Sokaknak ez az időszak az jelenti, amikor végre újra előkerülnek a faszénsütők, grillsütők, vagy éppen a nyári kemencék újraindítása valósul meg. A céges rendezvényeknél is a zárt terekből a külvilágba tevődik át a helyszín és nagy népszerűségnek örvendenek a grill partik. A grill legnagyobb előnye, az egyszerűsége, emellett pedig az is a javára íródik, hogy bármilyen ízlés világot ki lehet vele szolgálni. A húsimádóktól, a halételek rajongóin át, a vegetáriánusokig, de akár az édesszájúak is megtalálhatják azon grillezni való alapanyagokat, amit szívesen fogyasztanak el. Összegyűjtöttünk néhány olyan grillreceptet, amit egy családi, baráti összejövetelen, vagy egy céges grillpartin is könnyen elkészíthet.
Ananászos grillnyárs
Elsőként mindjárt egy igazi könnyű kis étellel indítunk, amely gyorsan és egyszerűen tányérunkba kerülhet és a kánikulában sem okozhat rosszullétet, hiszen igazán nem egy nehéz ételről van szó. Ebédre és vacsorára is egyaránt megfelel, és ételérzékenységben (laktóz, glutén) szenvedőknek is elkészíthető.
Hozzávalók / 6 adag
- 60 dkg pulykamell
- 200 ml kefir (szükség esetén laktóz mentes)
- 1 teás kanál négyszínű bors (durvára törve)
- 1 teás kanál só
- 340 g ananász konzerv (nem cukrozott levű)
Elkészítés:
Miután a hozzávalóink megvannak nincs más dolgunk, mint a sót, a tarkaborsot és a gyümölcskonzerv levének, körülbelül a felét a kefirünkhöz adni, majd jól összemixelni őket. Ezután apró falatkákra kell vágnunk a pulykamellünket, a méreteket aszerint szabjuk, hogy a nyárson fog helyet foglalni, ezért ne legyen se túl kicsi, se túl nagy. Ha ezzel megvagyunk az elkészített fűszeres-kefires pácba tesszük a katonáinkat. A szárnyas húsdarabokat hagyjuk a pácban és jó egy napig tartsuk a hűtőben. A kívánt idő elteltével csak elő kell venni a pulykafalatkákat és az ananász konzerv darabokat és egymás alá-fölé szúrni a nyársainkon. Itt már csak a sütés van hátra. Legalább negyed óráig süljenek a nyársra helyezett finomságaink, de fél óránál ne legyenek többet a tűzön.
Hawaii narancs
Ez a recept amolyan desszert grillként szerepelhet a húsok és halak után, de lehet főétel a húsokat kevésbé kedvelőknek is, viszont a benne lévő rum miatt csak módjával fogyasszuk a nagy melegben.
Hozzávalók/1 főre
- 1 db narancs
- 10 g cukor
- 1 evőkanál rum (minőségi rum)
- 1 csipet fahéj
- 1 késhegynyi vaj
Elkészítés:
Érdemes minél nagyobb narancsot választani. Pucoljuk meg és szedjük szét gerezdekre, majd a lehető legnagyobb alapossággal szabadítsuk meg a hártyájától a narancs cikkeket. Készítsünk közepes méretű négyzet formájú alufólia darabot, a méretét annak megfelelően alakítsuk, hogy erre kerülnek a gerezdek, amiket meghintünk fahéjjal, cukorral és egy kis rummal, a tetejére pedig egy aprócska darab vajat helyezünk. Ezek után mindössze csak be kell csomagolnunk a megízesített narancs darabokat és a grillen maximum negyed óráig sütni, 7-8 percnél egyszer forgatni rajta. Ha valakinek ez magában nem lenne elég, megbolondíthatja némi tejszínhabbal, fagylalttal, esetleg forró csokoládéval.
Grillezett tonhal saláta
Hozzávalók
- 4 szelet tonhal
- 140 ml olívaolaj
- 30 ml citromlé
- 45 ml balzsamecet
- 10 ml méz
- 4 g só, 4 g bors
- 24 db újburgonya
- 8 db tojás
- 1 db lilahagyma
- 2 db paradicsom
- 220 g zöldbab
- 160 g olajbogyó
- 10 g mustár
Elkészítés:
Első lépésként a pácot készítjük el, amihez 15 ml citromlevet és 10 ml olívaolajat keverünk össze, amivel a tonhal szeleteinket alaposan bekenjük, és a végén 2-3 csipet sóval, borssal fűszerezzük, majd egy óráig hagyjuk állni. Ez idő alatt a tojásokat keményre, a babot pedig előfőzzük (blansírozuk). Ezután már lehet is a grillt közepes hőfokra melegíteni és a rácsokat beolajozni. Mielőtt a burgonyát sózzuk és borsozzuk, vágjuk félbe, öntsük rá 10ml olívaolajat, majd úgy 25 percig süssük a grillen, folyamatosan forgatva. Itt már a lekent tonhalunk is a rácsra kerülhet, és 8 percig süthetjük, elég egyszer fordítani rajta. Ez idő alatt keverjünk össze 15 ml citromlevet, 120 ml olívaolajat, 45 ml balzsamecetünket, 1-1 csipet sót és borsot, illetve 10g mustárt, valamint 10 ml mézet. Amint ezzel megvagyunk, el is készült a Vinegrette mártásunk. Az elkészült halhoz párosítjuk a burgonyát, mellé helyezzük a lilahagymát, a paradicsomot, illetve a zöldbabot, a tojást, végül az olívabogyót, majd egészet nyakon öntjük a mártásunkkal.
Bármelyik recept ötletünket is választja, mi nagyon jó étvágyat kívánunk hozzá!
+1 reklámajándék
Plusz egy tipp a receptek mellé. A céges grillpartikat színesebbé tehetjük azzal, ha a kollégákat egy maradandó kis aprósággal is megajándékozzuk. Így örök nyoma marad az eseménynek, és garantáltan évekig emlegetni fogják a partinkat! 🙂 Oldalunkon rengeteg olyan logózható reklámajándék található ami megfelelne az alkalomnak, kérés esetén örömmel segítünk a választásban.
You must be logged in to post a comment.