A csokoládé története
Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítók előtt is ismerték és fogyasztották a csokoládét, elsősorban ital formájában. Nemcsak az aztékok, de a maják birodalmában is ismert és fontos volt a csokoládé. A kakaóbabot más közép és dél-amerikai kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként is használták. Maga a kakaó neve is utal a kereskedelemre; a „cacau” eredetileg egy ige, jelentése: venni, cserélni, vásárolni. A csokoládé a spanyol konkvisztádorok által került Európába, majd innen indult világhódító útjára. Jótékony hatásait már korán felismerték. Európában a svájci, a francia és belga csokoládé a legismertebb, de hazánkban is létrejött több magas színvonalat képviselő csokoládé manufaktúra. Magyarországon sokáig nem volt igazi csokoládékultúra, ez elsősorban a szocializmus sajátosságaiból adódott.
Kézműves csokoládé
Az utóbbi években itthon is felértékelődött a minőségi és azon belül is a kézműves csokoládé szerepe. A minőségi borok és pálinkák mellett ezzel is új termék lépett a piacra. Egyre inkább elismert és keresett termék lett a prémium csokoládé, azon belül is a kézműves változata. Na, de mitől kézműves egy csokoládé. Leegyszerűsítve úgy lehetne megfogalmazni, hogy az nevezhető kézműves csokoládénak, amikor a csokoládé készítés minden mozzanata a temperálástól a csomagolásig teljes egészében kézzel készül. Persze akadhatnak apróbb eltérések, de nagyjából erre gondoljunk, ha kézműves csokoládéról van szó.
A csokoládé mindig jó ajándék, különös tekintettel anyák napjára. A hölgyek általában szeretik az édességet és a jó kézműves csoki örömteli ajándékként szolgál összetettségében, hiszen mutatós a csomagolása, maga a tábla is dekoratív és nem utolsó sorban az íze is nagyon finom. A hagyományos ízek mellet sok újszerű és különleges ízesítés egyszerre van jelen
Anyák napjára egy magyar kis manufaktúra termékeit a Fabric Csokoládé kínálatából ajánlunk néhányat. A gyönyörű táblák megálmodója Takács Viki, aki annak ellenére, hogy alig pár éve alapította meg manufaktúráját már számos rangos nemzetközi díjat tudhat a magáénak, maga mögé utasítva számtalan sokkal tapasztaltabb csokoládékészítőt. Ajándékcsomagjainkban két éve találhatók meg finomságai és nagyon büszkék vagyunk rá és az elképesztően kiegyensúlyozott, harmonikus ízvilágú alkotásaira.
Igazi anyák napi ajándék lehet a Sao thoméi étcsokoládé fügével és fenyőmaggal. Az édes füge és az étcsokoládé párosítása remek összhatást kelt együtt. A csokoládé sajátos íze fügével keveredve pont annyi édeskés, frissítő ízt ad hozzá, amennyi kell és a táblán lévő szívforma is kifejezi az üzenetünket édesanyánk felé. Ha kedvet kaptatok ahhoz, hogy Anyák napjára ilyen csokoládét küldjetek ajándékba a Édesem vagy a Gondolok rád csomagokban találjátok meg.
Ha az anyukánk a kicsit karakteresebb ízeket kedvelik nekik Viki 66%-os mexikói étcsokoládéját ajánljuk, melyet kakaóbab tüile vagyis kakaóbab forgács díszít. Egyszerű mégis nagyon kiegyensúlyozott ízvilágú csokoládé, mely annyira remekbe szabott, hogy 2015-ben több rangos szakmai elismerést is bezsebelt. Az Academy of Chocolate Bronz minősítéssel jutalmazta, az International Chocolate awards kelet-európai versenyén pedig arany minősítést kapott. Mi például a Büszkeségeink csomagban kínáljuk, más díjnyertes termékekkel együtt.
You must be logged in to post a comment.