Nemzetközi Nőnap – Hol hogyan ünneplik?

A nemzetközi nőnapot szerte a világon március 8-án ünneplik. Ezen a napon köszönjük meg a hölgyeknek mindazt a jót, amit társadalmunkért és családjaikért tesznek. Politikai kezdeményezésként indult, de mára szerencsére ezt a jellegét a legtöbb országban elveszítette és a különböző kultúrákba beépülve megmaradt egy olyan napként, melyen a férfiak apró ajándékokkal és virágokkal fejezik ki megbecsülésüket a hölgyek felé. Kicsit olyan, mintha az Anyák napját és a Valentin napot mixeltük volna össze. A legnagyobb hagyománya Oroszországban, a Szovjetunió volt tagállamaiban és Kelet Európában van, de a legtöbb országban tartják és valamilyen módon megemlékeznek a hölgyekről.

Nőnap országról országra

Sok országban a Nőnap az első tavaszi ünnep, hiszen sok helyen március 1-jét tartják a tavasz kezdetének.  Ezért is általában az illatos tavaszi virágokat választjuk ilyenkor. Több országban, például Romániában és Bulgáriában, ez az ünnep egybe esik az Anyák napjával. Így nem csak az urak lepik meg virággal a hölgyeket, de a gyerekek is apró ajándékokkal örvendeztetik meg szüleiket és nagyszüleiket.

Különleges szokás, hogy az olasz férfiak sárga mimózákat tartalmazó virágkompozíciókat ajándékoznak nőnapon. Az olasz  – politikus és partizán – Teresa Mattei választotta ezt a virágot a francia jelképek a viola és a gyöngyvirág helyett, mert úgy érezte ezek a virágok Olaszországban túl ritkák és drágák.

A sárga tulipán vagy mimóza Oroszországban is az egyik legnépszerűbb ajándék Nőnapra.  Ez vajon csak véletlen vagy van összefüggés a sárga tulipán jelentésével? Nem tudjuk, mindenesetre érdekes egybeesés 🙂

Portugáliában a hölgyek sokszor csajos estét tartanak, és az urak nélkül mennek egy vacsorázni és bulizni, míg Kínában a hölgyek kapnak egy fél nap szabadságot, hogy jusson egy kis idejük magukra is. Sőt munkaadójuk sokszor még valamilyen apró figyelmességgel is meglepi őket, hogy teljes legyen napjuk.

Pakisztánban a dolgozó nők minden évben ezen a napon emlékeznek meg arról a folytonos harcról, melyet az őket megillető azonos jogokért vívnak az élet számos területén. Sok helyen ezt a napot a nők egyenlő jogaiért való küzdelemnek dedikálják. Például Lengyelországban is gyakoriak a feminista megmozdulások ezen a napon.

Érdekes „szokás”, hogy a taiwani kormány minden évben ezen a napon teszi közzé a női lakosok derékméretére vonatkozó kutatási eredményeit, összekapcsolva egy az elhízás veszélyeire felhívó figyelmeztetéssel azt. Ebből valószínűleg levonhatjuk azt a következtetést, hogy a derekak évről évre szélesebbek lesznek és nem pedig fordítva 😀

Közép-, és Kelet Európában, közte hazánkban is, szintén szokás, hogy az urak virággal, csokoládéval vagy egy kis gyümölccsel lepik meg az életükben részvevő hölgyeket. Elsősorban családtagjaikat és kollégáikat, de sokan gondolnak azokra a hölgyekre is, akikkel aznap tudják, hogy találkozni fognak és számukra is készülnek egy szál virággal.

A legtöbb cég is gondol az ott dolgozó hölgyekre valami aprósággal. Köztük a nagyobb, többfelé osztható gyümölcskompozíciók és kosarak illetve a kifejezetten a hölgyek által kedvelt finomságokból összeállított ajándékcsomagok a legkedveltebbek.

Talán a legkedvesebb szokás mind közül, hogy a legtöbb iskolában is a fiúk összedobják zsebpénzüket és egy-egy szál tavaszi virággal kedveskednek a lányoknak és tanárnőknek. Ilyenkor sokszor már hamarabb bemennek, hogy az első órára beérve a virágok az iskolapadokon várják a lányokat.

Ha szíved hölgyét szeretnéd Nőnapon is kényeztetni válaszd ajándékküldésünket és lepd meg egy kedves figyelmességgel. Mindegy, hogy egy csokrot, gyümölcsöt vagy ajándékcsomagot választasz, kedvesed biztosan értékelni fogja.

Forrás: Wikipedia

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás