A legínyencebb magyaros ajándék

Cégünk néhány magyaros ajándékcsomagjában szeptembertől ismételten megtalálható a libamáj is. Ennek örömére szeretnénk egy kis bemutatóval szolgálni, hogy vásárlóink jobban megismerhessék ezt az igazán ízletes terméket, mely talán az egyik legjobb presztizsajándék.

Minden amit tudni érdemes a libamájról

Hazánknak számos hagyományos étele van, ilyen például a lecsó, paprikás krumpli, pörkölt. Ezek könnyen elkészíthetők otthoni környezetben, így gyakrabban is fogyasztjuk őket. Ám természetesen nekünk is vannak olyan ünnepi ételeink, melyek a mai napig csak előkelő alkalmakkor, emelkedett események keretein belül fogyasztunk, ezek közül is kiemelkedik a libamáj.

magyaros ajándák

forrás: tvpaprika.hu

A libamáj története

Ezt a jellemzően magyaros étel már az ókori Egyiptomban (I.e. 2500 körül) is ismerték, egy korabeli sír domborművén jól látható a libatömés folyamata. A libamáj az afrikai birodalomból terjedt el és a Római birodalomban is kedvelt ételek közé tartozott, több császár kedvencének tartotta. Az egyiptomiak és a rómaiak egyaránt fügével tömték a libákat.

XI–XII. században már tartottak libákat Magyarországon is, és a középkorban már a nemesi lakomák igazi előkelőségének számított a libamáj. A klasszikus fehér magyar ludak is ekkortájt honosodtak meg, több fajtájú lúd kereszteződéséből. Már ekkor is jelentős mennyiséget külföldön adtak el belőle. A XIX. században ugrásszerűen megnőtt a libatenyésztés, ennek fő oka a kukorica meghonosítása volt országszerte, mely máig a legelterjedtebb takarmánynövény a libák hizlalására.

magyaros céges ajándék

forrás: vjm.hu

Kulturális és gazdasági szerepe

A magyar emberek kultúrájának és gasztronómiai örökségének 1000 éve része a tömött libából származó máj. Ez a különlegesség hivatalosan is hungarikumok közé sorolandó, erről a Magyar Országgyűlés határozatot hozott. Hazánk jelenleg világelső a hízott máj előállításában, minősége pedig messze túlmutat külföldi társain. Ez termék olyan minőséget képvisel, melyre büszke lehet az országunk, ráadásul nemzetgazdaságilag is jelentős szereppel bír. A gasztronómia legmagasabb szintjein még mindig a prémium kategóriát képviseli világában.

Ahogy arról már írtunk a libamáj mindig is a királyok, császárok, uralkodók, étele volt, máig az egyik legnagyobb csalogató erővel rendelkezik a hazánkba érkező turistáknál, akik a magyaros éttermekben leginkább ezt keresik. A gasztronómiai turisták legdominánsabb ínyencsége a szürke marha mellett. A hazai vendéglátóipar számára is jelentős erővel bír, a magyaros vendéglátóhelyek körülbelül 95%-ban megtalálható a libamáj.

magyaros ajándékküldés

forrás: izbolygo.hu

Népi Hagyományok

Az 1800-as években a „Libások” voltak, akik nagyarányú libatartással foglalkoztak, nagy számban vásároltak fel libákat, majd azokat Bécsben adták el. A Márton lúd elnevezés is a libamájhoz köthető, mert a régi időkben a libatömést Márton napjához, november 11-hez igazították, azaz erre a napra kellett ludaknak kellőképpen meghízniuk. Az ekkor levágott libákat nevezték el Márton lúdnak (most már értem Nils Holgersson-t). A népi hagyomány szerint a frissen levágott libával a kézben kellett a gyerekeknek a tanyát, birtokot háromszor megkerülni, hogy minden bajtól megvédjék a házukat.

Libamáj Fesztivál

Természetesen az ilyen nagy múlttal és jelentőséggel bíró ételkülönlegességnek van fesztiválja is. 2008 óta rendezik meg a Libamáj fesztivált. Első alkalommal a libamáj fővárosa Orosháza városa volt a házigazda, de azóta volt már Budai Várban és a fővárosi Erzsébet téren is a rendezvény. A népi összejövetelen zenés programok, vetélkedők, ügyességi versenyek és különféle gasztronómiai bemutatók, követik egymást. Ha netán még nem kóstolta ezt a hungarikumot ne várjon vele sokáig, ha tudja, hogy ismerőse szereti, küldjön neki cégünkön keresztül, de semmiképpen ne fossza meg magát ettől a magyar nemzeti ételtől, már csak azért se, hogy legyen összehasonlítási alapja.

Mint már említettük, több magyaros ajándékcsomagunk kedvenc terméke a libamáj, de mind közül a Kóstold meg Magyarországot elnevezésű csomagot ajánljuk, ahol több magyar különlegességel párosítottuk.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás