Céges ajándékozás nemzetközi partnerek részére – 2. rész

Az előző cikkben megtudhattuk általánosságban mik a legfontosabb dolgok, melyekre külföldi partnereink megajándékozásánál figyelnünk kell és érdemes. Valamint megismerkedtünk Kína és Japán, a két leggazdagabb és legösszetettebb ajándékozási kultúrával rendelkező ország szokásaival.

Folytassuk kalandozásunkat egy nem kevésbé színes kultúra megismerésével…

Céges ajándék nőknek

Céges ajándékozás a Latin országokban

A Latin kultúrában az ajándékozás ceremóniáját nem kísérik szigorú szabályok. Ugyanakkor fontos tudnunk, hogy ezekben az országokban az üzleti kapcsolatokat ugyanúgy kezelik, mint a személyes ismeretségeket. Ahhoz, hogy valakivel erős- és hosszú távú kapcsolatot építsünk fontosak lehetnek az ajándékok. Egy gondosan kiválasztott ajándék segít, hogy jó első benyomást tegyünk és a kapcsolat későbbi szakaszában is segít kifejezni tiszteletünket, megbecsülésünket. Pontosan úgy, mint egy igazi barátság esetében.

Mivel ezekben az országokban az üzleti kapcsolatokat valóban személy kapcsolatként kezelik igyekezz minél többet megtudni partnered életéről mindennapjairól, majd ezek alapján az információk alapján válassz neki valami igazán személyeset és hozzáillőt. Mindig csomagold be gondosan az ajándékot, ezzel is kifejezve azt, hogy mennyire nagyra értékeled kapcsolatotokat.

Ha férfiként egy női üzletfelet ajándékozol meg, mindig hangsúlyozd ki, hogy az ajándékot feleséged vagy titkárnőd nevében is adod. Így elkerülheted azt, hogy valamilyen romantikus gesztust lássanak a személyes meglepetés mögé.

A szimbolikának ebben a kultúrában is kiemelt jelentősége van. Sose válassz fekete vagy lila ajándékot és csomagolópapírt mivel ezek a színek a Szent hét színei. A zsebkendő, a sárga, piros vagy fehér virágok szintén nem bizonyulnak jó választásnak mivel ezeket a halállal és a temetéssel azonosítják.

Más kultúrákhoz hasonlóan a hegyes vagy éles tárgyak szintén nem jó ajándékötletek, mivel ezek a barátság sérülését szimbolizálják.

Céges ajándékozás Zsidó üzletfelek részére

Zsidó üzletfelek részére elsősorban az étel- vagy italjellegű ajándékok kiválasztása okozhat problémát. Elsősorban az ortodox zsidók, de sokan a kevésbé vallásosak közül is, követik a kóser étkezés szabályait. Vagyis nem esznek sertéshúst és kagylót sem. Ezen felül betartják az ételek elkészítésére és tárolására vonatkozó szigorú szabályokat is. Ha bort fogyasztanak, annak is kósernek kell lennie.

Ugyanakkor más alkoholfajtákra nem vonatkoznak a kóser előírások, így amennyiben fogyasztanak alkoholt, nyugodtan választhatunk egy jó whiskyt vagy pálinkát számukra.

Céges ajándékozás Muzulmán üzletfelek részére

A muzulmánok számára a Korán tiltja az alkoholfogyasztást. Így üzletfeleink részére semmiképpen se válasszunk italt vagy bármit ami alkoholt tartalmaz (pl. parfüm).  A Korán szintén tiltja a dögevők fogyasztását (sertés, madarak, kagyló) így a disznóbőr vagy strucctollból készült ajándéktárgyak vagy bármilyen ilyen jellegű étel szintén nagyon rossz választásnak bizonyulhat.

Egyes ruházati eszközök szintén nem ajánlatosak ajándékként túlontúl személyes voltuk miatt, illetve az éles, szúrós tárgyak ebben a kultúrkörben is kerülendők. A kutyát szintén tisztátalan állatnak tartják, így semmilyen kutyás/kutyával kapcsolatos (akárcsak egy kutyát ábrázoló képet) ajándékot nem ajánlunk.

Olyan ajándéktárgyat (szobrot, rajzot, grafikát) se válasszunk, mely valamilyen módon az emberi testet ábrázolja.

Ugyanakkor egy szép iránytű remek ajándék lehet üzletfelünk számára, hiszen minden nap Mekka felé fordulva kell elmondania imáit. Egy iránytű segítségével bárhol könnyedén megtalálja a helyes irányt.

Az ajándékot mindig jobb, vagy mindkét kézzel adjuk át, sosem kizárólag a ballal, mivel azt a kezet tisztátalannak tartják.

Céges ajándékozás Hindu üzletfelek számára

A Hindu kultúrában a tehént szent állatnak tartják, ezen felül a hal és az állati eredetű termékek – a tej és a vaj kivételével – kerülendők. Vagyis üzletfeleid részére soha se válassz ilyen jellegű állati eredetű ajándékot.

A Hinduk alkoholt sem fogyasztanak így sose kínáld őket itallal vagy ajándékozz nekik italt.

Ajándékodat jobb kézzel vagy két kézzel add át, a bal kezet ők is tisztátalannak tartják. Sok más kultúrához hasonlóan Hindu üzletfeledtől se várd azt, hogy jelenlétedben kibontja ajándékodat.

Céges ajándékozás európai üzletfelek számára

Európában az üzleti ajándékozásnak nincsenek komoly és szigorú hagyományai, az ajándékozás nem szerves része az üzleti kapcsolatoknak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy alkalmanként nem értékelne bármelyik üzleti partnerünk egy jól megválasztott ajándékot, de az ajándékozás sem az első találkozásnál, se később nem elvárt.

Függetlenül attól, hogy milyen országból származik partnerünk egy vacsorameghívás mindig jó ötlet lehet. A legtöbben szívesen veszik az ötletet és a kötetlenebb miliő segíthet elmélyíteni személyes-, és üzleti kapcsolatainkat.

Általános ajándékkategóriák világszerte

Néhány országban egy apró figyelmességet elvárnak az első találkozó alkalmával. Ezek: Japán, Indonézia, Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Taiwan, Bolívia, Kolumbia, Costa Rica, Oroszország, Lengyelország és Ukrajna.

Országok, ahol semmiképpen se logózott ajándékkal készülj: Belgium, Franciaország, Görögország, Olaszország, Portugália, Spanyolország.

Éles tárgyak: sok kultúrában az éles tárgyak a barátság/kapcsolat sérülését szimbolizálják. Ide tartoznak például a kések, ollók, levélbontók. Mivel ez egy viszonylag gyakori képzettársítás, azt javasoljuk, hogy ezeket az ajándékötleteket kerüld el. Így biztosan nem keveredsz kellemetlen helyzetbe.

Helyi termékek: soha ne ajándékozd meg üzletfeledet valami olyasmivel, melyről az ő országa vagy régiója híres. Pláne, ha az a valami máshol készült. Jó példák: a bőrtermékek és a bor Argentínában, a bőrtermékek Brazíliában vagy Urugauyban, sör és bor Németországban, a bor Franciaországban és Olaszországban, a vodka Oroszországban, olló Finnországban vagy az ezüst Mexikóban.

Elektronikai termékek és egyéb irodai eszközök: a lézer pointerek, PDA-k, számológépek, tollak, mappák mindig jó ajándékok lehetnek üzletfeleink részére.

corporateItal: Az ital mindig jó ajándék. Kedvelt és bevett választás. Természetesen ajándékozás előtt érdemes tájékozódni arról, hogy üzletfelünk fogyaszt-e alkoholt.

Csokoládé: Az italhoz hasonlóan ez is egy nagyon jó választás, elsősorban hölgyek részére. Mivel számos olyan kiszerelés is elérhető, mely több darabot tartalmaz, akár több ember számára is remek ajándék lehet.

Virág: Szintén remek ajándék, főleg, ha valakinek az otthonába vagyunk hivatalosak. Vihetjük magunkkal is a csokrot, küldhetjük érkezésünk előtt vagy a vendégség másnapján köszönetünk kifejezéseként. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy mit is válasszunk, kérjük a virágos tanácsát! Ha elmondjuk neki, hogy kinek és milyen alkalomból szeretnénk virágot, biztosan tud hasznos tanácsot adni.

A cyborlink.com cikke alapján

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás