Anyák napi ajándékkészítés gyerekekkel – Ajándékok kézlenyomattal

Május első vasárnapja nem véletlenül az egyik legkedveltebb ünnep az egész világon, ekkor jön el ugyanis az a nap, amikor a család végre kifejezheti háláját anyunak és a nagyinak, szerencsés esetben meg még akár a dédinek is.

Mindannyian imádjuk Édesanyánkat, így nem túlzás azt állítani, hogy nyugodtan lehet több irányból támadni, ha az Anyák napi ajándékozásról van szó. Először is a legfontosabb, hogy együtt legyen a család. Ha kirepültél már a fészekből, akkor is vedd a fáradtságot, hogy erre a napra hazamenj a családhoz, és felköszöntsd anyukádat. Hidd el, már az is egy óriási ajándék Édesanyádnak, hogy felbukkansz a vasárnapi ebédnél.

Újrahasznosított bevásárlótáska

Újrahasznosított bevásárlótáska

Természetesen az ajándékokkal sem szabad fukarkodni, így az teljesen alapvető, hogy megérkeztünkkor egy szép virágcsokorral állítunk be a szülői házba. Az már anyu ízlésétől függ, hogy inkább egy mezei virágokból összeállított bokréta, egy művészien becsomagolt vágott virágcsokor vagy inkább egy kisebb cserepes növény az, aminek a leginkább örülne. Ha már felbukkantunk a szülői házban, akkor mi sem hasznosabb, mint ha ezen a napon átvesszük az irányítást a konyhában. Hagy legyen végre egy szabad napja anyunak is. Igazán itt az idő, hogy valami finomat készítsünk neki, és lehetőleg még mosogatnia se kelljen utána. Mindezt persze tetézhetjük apróbb ajándékokkal is, leginkább valami olyannal, aminek elkészítésébe szívünket-lelkünket is beletettük.

Idősebb gyermekek természetesen már könnyebben választanak Anyák napi ajándékot, de mi legyen az apróságokkal? Nekik nem árt, ha apu vagy egy nagyobb testvér segít abban, hogy meglepjék a mamit. A kisgyerekek által készített ajándékoknak általában mindig nagy sikere van, legyen az egy fotóalbum, egy rajz vagy épp ennek a cikknek a témája, a nyomatkészítés a kezükkel vagy lábukkal. Alább összegyűjtöttünk néhány olyan nyomatkészítési módot, amit egy kis segítséggel akár már 2 éves gyermekek is el tudnak készíteni, óriási örömet szerezve ezzel anyának.

A nyomatkészítéshez nem kell túl sok alapanyag. Különböző színű festékeket veszünk, aztán hagyjuk a gyerekeket tapicskolni. Ha valami komolyabb ajándékot szeretnénk a nyomatkészítésből kihozni, akkor viszont már érdemes végiggondolni mit is szeretnénk, és ehhez milyen alapanyagokra van szükségünk.

Falikép

Falikép a család kézlenyomataival

Falikép a család kézlenyomataival

Nagyon szép emlék lesz abból, ha különböző korú gyermekeink egy közös ajándékot adnak Anyák napjára. Gyakorlatilag a pillanat megörökítése az, ha kicsi, kisebb, legkisebb gyermekünk mind elkészíti a saját kéznyomatát, és mindezt egy közös faliképre ragasztjuk fel. Amellett, hogy anyu imádni fogja azt az ajándékot, ami a pillanatot örökíti meg, higgyük el, hogy az is óriási boldogságot fog neki okozni, hogy a máskor állandóan veszekedő lurkók most képesek voltak az ő kedvéért együtt dolgozni. Ha azt akarjuk, hogy igazán szép legyen a falikép, akkor valami szép keretbe tegyük az elkészült műveket.

Családfa kéznyomatból

Családfa kezekből

Családfa kezekből

Ezzel az ajándékkal is a család egységét ünnepelhetjük meg és fejezhetjük ki. Nincs más dolgunk ezúttal, mint egy nagyobb papírlapra egy szép régi fa törzsét és ágait megrajzolni, erre pedig különböző színekkel mindenki ráteheti a saját kéznyomatát. Ha ügyesen tesszük fel a fára a kéznyomatokat, akkor úgy fog kinézni a művünk, mint egy őszi falevelekkel teli lombkorona. A színes kezek mellé oda lehet írni a család tagjainak nevét, és akár el is lehet nevezni a „családfát”.

Üzenet kéznyomattal

kéz4Az a legbiztosabb, ha naponta elmondjuk szüleinknek mennyire szeretjük őket, higgyétek el, megérdemlik. És persze megérdemlik azt az ajándékot is, melyben ezt írásba is foglaljuk. Persze nem valami levélformátumban előadott kijelentésekre kell itt gondolni, hanem ennél jóval kreatívabb ajándékformára. Válasszunk ki bármilyen szólás-mondást vagy egy tetszőleges mondatot, amiben benne van a kéz szó, majd fogjunk egy nagy alakú kartonpapírt, amire míves betűkkel felírjuk a mondandónkat (pl: Tűzbe tenném érted a KEZEM, A szíved a KEZEMBEN tartom). A kéz szót természetesen hagyjuk ki, és betűk helyett kéznyomatot tegyünk a feliratra. A kéznyomatokból akár más mintát is ki lehet hozni (pl: szív, virág), bármit, amit egy kedves mondatba be lehet helyettesíteni. A kartonpapírt tegyük keretbe, és mehet is a falra az örök ajándék.

Virágos bevásárló táska

Bevásárlótáska kézlenyomatokkal Anyák napjára

Bevásárlótáska kézlenyomatokkal Anyák napjára

Nagy divat mostanában, a lehetőleg újrahasznosított anyagból készített, vállra dobható bevásárlótáska, amit ha minta nélkül, üresen szerzünk be, akkor gyakorlatilag bármilyen díszítéssel színesíthetünk. Érdemes fehér alapú táskát vásárolni, hogy minél több színt lehessen majd az alkotás során érvényesíteni rajta. Szerezzünk be olyan festéket, ami a vásznat is megfogja, és máris jöhet a nagy tapicskoló szeánsz. Kisebb gyerekek összevissza is felvihetik a nyomatokat a táskára, nagyobb gyerekek akár formákat is létrehozhatnak (virág, fa). A nyomatokat érdemes néhány nappal korábban elkészíteni, hogy mindenképp megszáradjanak a táskák. Ha az ajándék átadása után, még fel is ajánljuk, hogy lemegyünk anyu helyett a boltba, az elfelejtett tejfölért, akkor garantáltan a legtöbbet hozzuk ki az Anyák napjából.

Kéznyomatos kötény

Kézlenyomatos kötény

Kézlenyomatos kötény

Mindenki tudja, aki már valaha főzött, hogy a konyhai munka nem a tisztaságmániások kedvenc foglalatossága. A sütés-főzés rendetlenséggel és maszatolással jár. Nem véletlen, hogy a konyhában dolgozó asszonyok évszázadok óta kötényt hordanak, a kezüket pedig ebbe törlik. A kötény tehát mindig maszatos, de nem lenne sokkal viccesebb, ha a kötény már a munkálkodás megkezdése előtt is maszatos lenne, és ez a maszat egyben meg is melengetné Édesanyánk szívét? Vegyünk tehát egy lehetőleg fehér kötényt, amin nincs sok minta, és a gyerekekkel közösen kezdjünk kéznyomatokat felvinni a vászonanyagra. A családból mindenkinek legyen saját színe a kötényen, és persze akár feliratokkal is jelezhetjük, hogy mely kéznyomat kihez tartozik. Aztán ha anyu elkezdi sütni kedvenc sütinket, akkor természetesen ő is felviheti kéznyomatát az ajándék kötényre, de ő lehetőleg már a sütihez használt lisztet használja díszítőelemnek.

Kézlenyomatos tányér

kéz7Vegyünk egy egyszerű papír vagy műanyag tányért, mindenképpen sárga színűt. Ebből fogunk napocskát készíteni, hogy felvirágozzuk ezt a csodaszép májusi vasárnapot. Vegyünk ezen kívül, ugyanolyan színű papírlapokat, ezekre helyezzük rá a tenyerünket, majd rajzoljuk ezt körbe. A megrajzolt mintát vágjuk ki 5-6 példányban. A kivágott (nem levágott) papír kezeket ragasszuk rá a sárga tányérra, és ezek a kezek lesznek a nap sugarai. A tányérra rajzolhatunk mosolyt, és máris kész a csuda jókedvű anyák napi ajándékunk.

Sógyurma nyomat

kéz8Gyakorlatilag örökre megmaradó ajándék a sógyurma nyomat. Képzeljük csak el, ahogy 20-30 év múlva elővesszük a gyermekkorunkban készített lábnyomatokat, és anyuval együtt emlékezünk az első saját kezűleg (hoppá, saját lábúlag) készített ajándékunkra. A sógyurma előállítása a világ legegyszerűbb dolga, a hozzávalók minden háztartásban megtalálhatók. 1 pohár sót és 1 pohár lisztet összekeverünk fél pohár vízzel, kicsit meggyurmázzuk, majd kilapítjuk, hogy plakett formája legyen. Gyermekünk ekkor lépjen a formára. Ha jól sikerült a nyomat, akkor betesszük a sütőbe, és kisütjük a gyurmát. Ha a forma megkeményedik, akár ki is festhetjük a nyomatot, így lesz kész az örök emléknek számító ajándék.

Forrás és további ötletek: Pinterest

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás