A Valentin nap és más alternatív ünnepek

Minden országnak, nemzetnek megvannak a saját, hagyományaik, ünnepeik. Mégis akadnak olyan ünnepek, amiket valami miatt egy-egy ország átvesz más országoktól és beolvasztja a sajátjai közé. Ezúttal mi ilyen ünnepekről fogunk beszélni és kicsit jobban megismerkedni velük, hogy megtudjuk miről is szólnak ezek.

Valentin nap vagy más néven Bálint nap

Szent Bálint vagy Valentin, esetleg Valentinus a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentje. A világon sok országban, de elsősorban az angolszász országokban február 14-én tartják a Bálint-napot (angolul Valentine’s Day) ünnepét, amely nálunk a direkt fordítás miatt Valentin-nap néven lett ismert és közkeletű. Az elterjedés Magyarországon a rendszerváltással és nyugatra való nyitással kezdődött nagyjából az 1990-es évektől. Ezt a napot hazánkban egyértelműen csak a szerelmesek ünnepének tartják, így ismerik, ahol, és amikor a párok megajándékozzák egymást. A Valentin napnak ókori és középkori gyökerei, hagyományai is vannak, persze koronként más és mást jelentetett az embereknek.

Halloween

Ha már a legtöbb országban ismerik a Halloween ünnepét. Annyit mindenki tud róla, hogy éjjel ijesztő jelmezeket öltenek magukra a gyerek és házról házra járnak ajándékot gyűjtögetve, a felnőttek pedig partikon mulatnak és természetesen a faragott töklámpásokat is ezzel az ünneppel azonosítják. Na, de valójában honnan is ered mind ez?

Maga az angol Halloween szó egy az egyben fordítva a mindenszentek (All Hallows) előtti estére utal. Valójában egy Ősi kelta ünnep, a mai ír és skót területen élő brit törzsek ezen a napon tartották az újévet, amit a Samhain-nak neveztek. Ezen a napon egy időben hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt. Már említtettük a faragott töklámpást, az úgynevezett Jack-lámpát, ami a legnépszerűbb azonosítója a Halloween-nek. Eredetileg két célja volt: távol tartani a gonosz szellemeket, illetve a fényével jeleztek a holtak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak. Meglepő módon napjainkra már Magyarországon is egyre inkább elterjedtebbek lettek a Mindenszenteket megelőző nap partijai, játékos hangulata. Különösen a gyermekek kedvelik, hiszen mókás, fantáziadús ruhákba bújhatnak és kivájt tökökből lámpásokat készíthetnek a szüleikkel.

Apák napja

Végezetül egy olyan ünnepről essék szó, ami sajnos nem terjedt el nálunk, pedig az édesapáknak is járna egy tiszteletbeli nap. Elvileg hazánkban minden június harmadik vasárnapján kéne ünnepelni az apák napját, ám ez valami miatt mégsem egyenértékű az anyák napjával. Hasonlóan az anyák napjához a XX. században terjedt el, az anyák napja párjaként, így hasonlóan női párjához ezen a napon, ilyenkor az apaságot és a szülői szerepet ünneplik, tisztelettel emlékeznek az apákra, nagyapákra és az elmúlt férfi elődökre. Ezt az ünnepet az Egyesült Államokban született Sonora Smart Doddnak köszönhetjük, akit édesapja egyedül nevelt fel, öt testvérével együtt. Mikor Anna Jarvis 1914-ben létrehozta az anyák napját, ő az apák napja megalapítása mellett tette le a védjegyét. Sok időnek kellett eltelni, míg hivatalosan is ünnepé vált az Apák napja. A Watergate botrányról elhíresült Richard Nixon tette hivatalossá az Államokban 1972-ben. Azóta ez a nap amolyan családi nap, amikor az apróbb család összegyűlik, és együtt töltik el az időt és az édesapákat megajándékozzák.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás